Deel dit artikel ‹ Terug

Doe mee met de Brabantse dorpen derby 2015!

Geplaatst op: dinsdag 27 januari 2015


Oproep wethouder Rob Poel: "Kuuk en de kerkdorpen zijn rijk aan historie en cultuur.”

Tot 11 maart kunnen Brabanders zich bij de provincie aanmelden voor de Brabantse Dorpen Derby 2015. Dit keer staat de derby in het teken van cultuur. Voor wethouder Rob Poel reden alle inwoners van zijn gemeente op te roepen om deel te nemen. “Want Kuuk en de kerkdorpen zijn rijk aan historie en cultuur”, aldus Poel.

De Dorpen Derby is een wedstrijd voor Brabantse burgers die zelf met de leefbaarheid in hun dorp aan de slag willen gaan. Alle projecten waarbij cultuur een rol speelt, zijn welkom: van literatuur tot tradities, van dialect tot dans en van muziek tot monumenten. Inwoners van alle Brabantse dorpen en kernen met een inwonertal tot maximaal 15.000 inwoners kunnen zich opgeven via www.brabant.nl/dorpenderby. “Jammer dat Cuijk zelf teveel inwoners heeft”, aldus Poel. “Maar het is en blijft een prachtig initiatief van de provincie Noord-Brabant. Vooral de kleinere dorpen kunnen op deze manier laten zien waar ze groot in zijn. En het wedstrijdelement waarvoor is gekozen stimuleert. We zijn tenslotte een volkje dat altijd wil winnen, in welke tak van sport dan ook.”

Dat er voor de Kuukse kerkdorpen kansen liggen, staat voor Poel als een paal boven water. “We zijn met z’n allen enorm rijk aan cultuur en traditie. En deze rijkdom bepaalt - zonder dat we daar elke dag stil bij staan - in hoge mate ons fijne leefklimaat en onze leefomgeving. Misschien zijn we nog wel eens te bescheiden, met ons karakter van ‘De maar gewoon…’. Maar laten we die bescheidenheid nu eens van ons afgooien. Nu de Dorpen Derby 2015 in het teken staat van cultuur in brede zin, doe ik als cultuurwethouder dan ook de oproep aan onze dorpen en alle actieve dorpsbewoners. Meld je met lopende of nieuwe ideeën en projecten aan en doe mee! Want hierin kunnen we echt groot zijn.”

Over het belang van een bijdrage van bewoners aan activiteiten in hun omgeving is Poel duidelijk. “Bij het individu ligt de belangrijkste rol. De betrokkenheid en gedrevenheid van inwoners maken een dorp zoals het is. Zij bepalen voor een groot deel de mate van leefbaarheid. Goede leefbaarheid in dorpen is essentieel en actieve inwoners zijn hiervoor de sleutel.”

“Ik heb in elke wijk van de gemeente Cuijk gewoond. Zeven jaar geleden maakte ik de overstap naar een dorp. En zoals elke wijk en buurt, heeft ook een dorp zijn eigen authentieke sfeer. Veel mensen kennen elkaar, de sociale controle is groot en je bent lid of ondersteunt meerdere verenigingen. Veel dorpsgenoten zijn betrokken en tonen passie in het belang van hun eigen dorp. Dat is een apart gevoel, maar ook mooi om mee te maken. Die passie moeten we omzetten naar ideeën voor de derby. Dan kan er echt iets moois ontstaan; daar ben ik van overtuigd.”

Dorpen Derby
De provincie Noord-Brabant is de bedenker en organisator van de Brabantse Dorpen Derby. De derby, die voor de vierde keer wordt gehouden, werd eerder gewonnen door Esbeek, Wilbertoord en Vierlingsbeek. Meer informatie over deelname, te winnen prijzen et cetera is te vinden op www.brabant.nl/dorpenderby.