Deel dit artikel ‹ Terug

Wereldtuin Verdeliet groeit en bloeit!

Geplaatst op: maandag 26 januari 2015


Wereldtuin Verdeliet Land van Cuijk kijkt terug op een prachtig tuin jaar! Steeds meer mensen uit de wijk en regio doen mee en zetten zich in voor de sociale voedsel- en ontmoetingstuin. De oogst was uitstekend en de tuin verandert steeds meer in een weelderige, groene plek. Met financiële steun (buurtbudget) van wijkraad De Valuwe is de kas gerepareerd, studenten van de Helicon legden een verhoogd terras aan in de tuin, de aanbouw van een opslagloods is bijna klaar en er is centrale verwarming in het gebouw. Door van lokale en regionale ondernemers en bedrijven is dit gerealiseerd. Er zijn educatieve en culturele activiteiten gehouden zoals lezingen, workshops, rondleidingen aan leerlingen van basisscholen (ikv JELO), kinderactiviteiten, ouderen op de thee en een integratiediner met het Internationaal Vrouwencentrum Safina. Ook voor het huren van ruimte kan men terecht bij de wereldtuin. Samenwerking is en wordt gezocht met allerlei partners binnen de gemeente Cuijk en regio. Het motto van Verdeliet: “Doen, delen en beleven” wordt waargemaakt en Wereldtuin Verdeliet land van Cuijk is er dan ook voor IEDEREEN!

Naast allerlei tuinwerkzaamheden tijdens de openstelling biedt Verdeliet in 2015 een aansprekend programma zoals een gedichtenactiviteit tijdens de poëzie week in de laatste week van januari. Iedereen is welkom om op de poëziewand in de tuin een eigen gedicht te maken op donderdag 29 januari tussen 10.00 uur en 16.00 uur en op zaterdag 31 januari tussen 10.00 en 14.00 uur. Op deze zaterdag wordt er ook heerlijke erwtensoep gekookt. Deelnemers kunnen een foto van hun wand-gedicht plaatsen op de Facebookpagina van Verdeliet of deze mailen naar verdeliet@hotmail.com. De mooiste gedichten worden geplaatst in de voorjaarseditie van Welig, het digitale tuinblad van Verdeliet (gratis). Voor de mooiste bijdrage is er een Verdeliet-verrassing en er is een speciale kinderprijs. Het thema van de poëzieweek 2015 is: ‘Met zingen is de liefde begonnen’.

Verder kan men genieten van een maandelijkse gezonde maaltijd van De Bron iedere laatste zaterdag van de maand. Kijk voor meer informatie bij: www.debroncuijk.nl. Het cursusweekend “Gevoel voor humus” op 21 en 22 februari. Gevoel voor humus is een initiatief van Marc Siepman die deze cursus gratis aanbiedt op verschillende locaties in Nederland. In de cursus leer je alles over het bodemvoedselweb en hoe je de bodem kunt behouden en verbeteren. Meer informatie is te vinden bij: www.gevoelvoorhumus.nl. In 2015 organiseert Verdeliet regelmatig workhops en lezingen over tuinonderwerpen en duurzaamheid. Op zaterdag, 21 maart staat de poort open voor de jaarlijkse vrijwilligers actiedag NLDOET van het Oranje Fonds. Er zijn allerlei tuinklussen te doen in het vroege voorjaar en helpende handen kunnen we goed gebruiken. Heb je zin om een dagje mee te komen helpen? Geef je dan op via www.NLDOET.nl. Nieuw dit jaar is het poëtisch ontbijt “Dichter bij de tuin” waarin woorden groeien en bloeien. Het ontbijt is op zondag 22 maart, zondag 21 juni, zondag 20 september en zondag 20 december) van 9.00 tot 11.00 uur. Kosten zijn € 7,50 p.p. en aanmelding kan steeds tot de dinsdag voor het ontbijt. via het emailadres. En iedereen is weer van harte welkom tijdens de Open dag op zaterdag 11 april.

Imker worden bij Wereldtuin Verdeliet
Trots is Verdeliet op de eerste “Verdeliet-honing!” en dit is met de nodige steun van een ervaren imker in de buurt gelukt. De bijenvolken zijn nu nog te gast; dit jaar hoopt Verdeliet eigen bijenkasten en volken te hebben.
De wereldtuin heeft een aanvraag ingediend bij de provincie Noord-Brabant in het kader van de subsidieregeling Natuur en samenleving. De Provincie verstrekt Verdeliet binnenkort een aanzienlijk subsidiebedrag voor het verbeteren van het leefgebied van de bij. De subsidie wordt ingezet om een bijenstal op te zetten en de vijver en het gebied er omheen in de ontmoeting/belevingstuin te verbeteren en aantrekkelijk te maken voor de bijen (o.a. door drachtplanten) én bezoekers.
In februari start een werkgroep bijen. Iedereen (vanaf 16 jaar en ouder) die belangstelling heeft om zich hiervoor in te zetten, woont in Cuijk of directe omgeving, kan zich aanmelden. De praktijkervaring en deskundigheid doe je op bij Wereldtuin Verdeliet. Je hebt daar ook de gelegenheid om later, samen met anderen, de zorg voor een Verdelietvolk op te nemen en eventueel ook een eigen kast te plaatsen. Stuur een mailtje naar Verdeliet voor meer informatie.

Heb je sowieso belangstelling om op een of andere manier bij Verdeliet mee te komen doen (zowel doeners als denkers zijn welkom) of heb je een goed idee? Loop dan eens binnen of stuur een mail.

Wereldtuin Verdeliet ligt aan de Toermalijnlaan 40 in Cuijk en is iedere donderdag open van 9.00 tot 16.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.
(In 2015 gaat de tuin nog een derde dag open). Tijdens de openstelling kun je terecht voor het kopen van tuinproducten, honing, bloemenzaden en groentezaden. Voor een kopje koffie/thee tijdens de inloopochtend op donderdag en het bekijken van de tuin kun je de wereldtuin binnenwandelen.

Kom je van wat verder weg dan is het misschien goed om te weten: er is bij de tuin ook een oplaadpunt (op zonne-energie!) voor elektrische fietsen.
Meer informatie over Verdeliet is te vinden op Facebook, You Tube en www.wereldtuinverdeliet.nl