Deel dit artikel ‹ Terug

Gunning onderzoek archeologie Sterckwijck nog niet rond

Geplaatst op: woensdag 14 februari 2007


Op 8 januari 2007 heeft de Europese openbare aanbesteding van het uitvoeren van de archeologische opgravingen op het bedrijventerrein Sterckwijck plaatsgevonden. Na de bekendmaking van de uitslag heeft een van de mede-inschrijvers bezwaar tegen de uitkomsten gemaakt. De mede-inschrijver vraagt de rechter om een nieuwe aanbesteding. Dit betekent dat de gunning voor de opgraving en start van de werkzaamheden nog even op zich laten wachten.

Het archeologisch onderzoek Sterckwijk leidt tot de grootste opgravingswerkzaamheden die ooit in Nederland hebben plaats gevonden. Het opgravingsproject wordt begeleid door Adviesbureau Past2Present - ArcheoLogic.

Niet alleen de omvang van de opgraving is bijzonder, maar vooral ook de kans om de bewoningsgeschiedenis vanaf de préhistorie tot aan de late middeleeuwen te onderzoeken is uniek. Het terrein is namelijk in die periode bewoond geweest. De resultaten van de proefopgravingen hebben onze grote verwachtingen al bevestigd. Er zijn nederzettingssporen uit de Midden-Bronstijd, de IJzertijd, de Romeinse tijd, de vroege en de volle Middeleeuwen gevonden.

Uniek voor Nederland is dat er op het terrein een uitgestrekt grafveld bewaard is gebleven. Het is een gebied dat van noord naar zuid over het opgravingsterrein loopt met daarin clusters van crematiegraven. De oudste graven stammen uit de Midden-Bronstijd en het veld is tot in de Romeinse tijd in gebruik geweest; ruim 1000 jaar! Het hele grafveld wordt onderzocht, wat naar verwachting een schat gegevens over de bevolkingsopbouw van Sterckwijck over deze 1000 jaar zal opleveren.
Uiterlijk eind 2007 is het hele terrein archeologisch onderzocht. De resultaten van het kostbare onderzoek worden dan gepresenteerd aan het publiek. De vondsten worden onder andere in het nieuwe ziekenhuis getoond. Ook wordt er een boek uitgegeven. Kostbare vondsten worden opgeslagen.

bron: Gemeente Boxmeer
advertentie