Deel dit artikel ‹ Terug

Concert: Margriet Sjoerdsma

Geplaatst op: vrijdag 16 januari 2015


Margriet Sjoerdsma treedt zondag 25 januari met een ‘Ode aan Eva Cassidy’ op in Huistheater De Steenakker in Haps.
Aanvang 16.00 uur l Entree € 17,50 
Reserveren via www.desteenakker.nl. Na afloop is er een nazit met huisgemaakte Amerikaanse maïssoep.

In dit concert van Margriet Sjoerdsma staat het levensverhaal van Eva Cassidy centraal, aan de hand van de prachtige tijdloze liedjes die Eva graag uitvoerde. Een intiem concert waarin de uit Sittard afkomstige, maar tegenwoordig in Rotterdam woonachtige, Margriet Sjoerdsma zingt, spiegelt, bewondert en vragen stelt. Wie was Eva Cassidy? Hoe komt het dat haar stem zoveel mensen raakt? Wie waren haar voorbeelden? Waarom durfde deze geweldige zangeres die zovelen inspireerde zelf nauwelijks het podium op?

Evenals Eva Cassidy beschikt Sjoerdsma over een zeldzaam zuivere zangstem met precies genoeg lucht. Op foutjes is de geschoolde schone niet te betrappen en ook als ze bluesy gaat spelen met de tonen blijft het altijd beheerst en van hoge kwaliteit. De belangrijkste overeenkomsten tussen de twee is dat ze allebei bijna achteloos het goede gevoel in hun zang en expressie leggen.

Vrijwel iedereen die Eva Cassidy voor het eerst hoort zingen, vraagt zich twee dingen af: wie is dit en waarom ken ik haar nog niet? Eva Cassidy (1963 – 1996) heeft haar eigen roem niet meegemaakt. Ze was pas 33 jaar toen ze in 1996 overleed. Eva was een begenadigd vertolkster van de mooiste folk-, jazz- en countryliedjes. Haar versies van ‘Stings Fields of Gold’ en ‘Over the Rainbow’ hebben eeuwigheidswaarde en ze kan beroemdheden als Eric Clapton, Katie Melua en Paul McCartney tot haar grote fans rekenen. Inmiddels heeft ze meer dan 10 miljoen platen verkocht. Eva’s handelsmerk was haar sensitiviteit en haar ‘voice of an angel’. Ze had een overweldigende zeggingskracht en een kwetsbaarheid die menig publiek muisstil kreeg.

Margriet Sjoerdsma: “Wat Eva deed, was oprecht muziek maken. Toen ik haar versie van ‘Fields of Gold’ voor het eerst hoorde werd ik zó geraakt… Eva kon zoveel passie leggen in liedjes die door anderen geschreven waren. Het is bijzonder dat een vrouw die zo kort heeft geleefd, zoveel moois heeft nagelaten.

Margriet wordt begeleid door Arie Storm op gitaar.
Theater De Steenakker i.s.m. Chris Tangelder, zie www.tangelderpresenteert.nl