Deel dit artikel ‹ Terug

Aankleding voor Duits kanon in Libertypark

Geplaatst op: maandag 12 februari 2007


Het Liberty Park is al een aantal jaren in het bezit van een bijzonder Duits kanon. Het gaat om het onderstel van een Duits Panzer Abwehr Kanone (PAK) 38, uitgevoerd met een Frans 75mm kanon. Het kanon, onderdeel van de collectie van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum, staat in de grote hal van het Liberty Park.

Om het kanon beter tot zijn recht te laten komen heeft het museum opdracht gegeven aan de firma Normandy-in-Scale om bij het kanon drie figuren te plaatsen, voorzien van Duitse replica-kleding. Het museum heeft ervoor gekozen om historisch authentieke kleding zoveel mogelijk onder ideale klimatologische omstandigheden te tonen. Waar dat niet mogelijk is, zoals in de vrije ruimte in deze hal, zijn de modellen veelal uitgerust met replica-kleding en –uitrusting. Zou het museum ervoor kiezen om originele kleding in dergelijke situaties te presenteren, dan zou de levensduur van die originele stukken drastisch verkort worden omdat onder invloed van licht en temperatuur dit soort oude kleding snel vergaat.

Vanmiddag was het zover en kwamen Peter van den Reek (op foto links) en Rob de Kruif (op foto in het midden) samen met een visagist naar het Liberty Park om de aankleding te verzorgen. Temidden van het publiek dat aandachtig de vorderingen van de heren volgde, ontstond binnen enkele uren opnieuw een levensechte opstelling. Het zijn met name dit soort opstellingen waarmee het Liberty Park sinds de opening afgelopen jaar op waardering van het grote publiek heeft kunnen rekenen.

Gezien de positieve reacties van de aanwezigen lijkt het museum er goed aan te doen om op deze lijn door te gaan.

Meer informatie: www.libertypark.nl