Deel dit artikel ‹ Terug

Mogelijkheden vestiging crematorium onderzocht

Geplaatst op: donderdag 11 december 2014


Is er een mogelijkheid voor de vestiging van een crematorium zonder uitgebreide ceremonie- en afscheidsruimte in Boxmeer? Dat is de vraag die de gemeente onderzocht naar aanleiding van het verzoek van de uitvaartondernemer die uitbreiding van het uitvaartcentrum aan de Hollesteeg met een crematorium in 2012 zag stranden vanwege weerstand in de naastgelegen woonwijk. Vanwege een concrete behoefte uit de regio, is de ondernemer op zoek gebleven naar een andere invulling.

Het beoogde crematorium is een eenvoudig gebouw waar het verbrandingsproces kan worden voltrokken en een ontvangstruimte voor gezelschappen van beperkte omvang en daardoor ook beperkte behoefte aan parkeergelegenheid. De plechtigheden en samenkomsten vinden plaats in het uitvaartcentrum aan de Hollesteeg, gemeenschapshuizen of horecagelegenheden in de omgeving.

Naar aanleiding van de vestigingscriteria die gesteld zijn door de gemeenteraad in 2012, is een locatie gevonden die aan nagenoeg alle criteria voldoet: op Saxe Gotha, in de uiterste noord-westelijke hoek, tegen de bosrand.
Aan onder andere de voorwaarde dat de locatie op tenminste 100 meter afstand van de dichtstbijzijnde woning ligt, dat er een goede bereikbaarheid is voor auto’s, fietsers en voetgangers en over voldoende parkeergelegenheid kan beschikken, wordt voldaan. Voorwaarde waaraan deze locatie niet voldoet, is dat deze ook niet op een bedrijventerrein mag liggen. Deze locatie op het bedrijventerrein is echter aan de bosrand gelegen en met groen goed af te scheiden van het bedrijventerrein.

De gemeenteraad wordt gevraagd om de eerder gestelde criteria nog eens tegen het licht te houden. Nadat de gemeenteraad haar visie heeft gegeven kan al dan niet uitvoering worden gegeven aan het verzoek en procedures gestart worden om tot vergunningverlening over te kunnen gaan.