Deel dit artikel ‹ Terug

Breedbandnetwerk Boxmeer naar volgende fase

Geplaatst op: maandag 1 december 2014


Het haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijke aanleg van een breedbandnetwerk in de gemeente Boxmeer is afgerond. In het haalbaarheidsonderzoek is de doelstelling overgenomen uit het raadsbesluit van december 2013 en de Strategische visie Land van Cuijk: ”een netwerk met 100% dekking van alle huishoudens, bedrijven en instellingen in zowel de kernen als ook in de buitengebieden. Dit tegen een aantrekkelijke marktconforme prijs.” Wethouder Erik Ronnes gaat hier nader op in aan de hand van enkele vragen.

Wat zijn de conclusies van het onderzoek?
“De voornaamste conclusies van het onderzoek zijn dat een glasvezelnetwerk het meest geschikt lijkt voor de aanleg van een gebiedsdekkend breedbandnetwerk vanwege haar capaciteit en vrije marktwerking op het netwerk. Tevens blijkt dat de aanleg en exploitatie van een nieuw gebiedsdekkend netwerk, technisch en economisch, onder voorwaarden haalbaar is. Hierbij is een tweetal mogelijkheden onderzocht: of de hele gemeente Boxmeer wordt ontsloten met glasvezel of uitsluitend de bedrijventerreinen en het buitengebied. De twee varianten kennen verschillende tarieven.

Waarom is een breedbandverbinding zo belangrijk?

“Een goede breedbandverbinding is noodzakelijk om optimaal voorbereid te zijn op de toekomst. In alle sectoren neemt de rol van ICT steeds meer toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onder andere de zorg (patiëntbegeleiding op afstand), onderwijs (digitaal onderwijs) en de agrarische sector (mechanisatie). Juist voor innovatieve dienstverlening is optimale digitale bereikbaarheid een absolute voorwaarde. Het is dan ook positief te constateren dat een glasvezelnetwerk in Boxmeer haalbaar lijkt te zijn”.

Wat zijn de maandelijkse abonnementskosten voor het gebruik van glasvezel?

“Indien er glasvezel in de gehele gemeente Boxmeer wordt aangelegd bedragen de maandelijkse abonnementstarieven, voor een 150Mbps snelheid up en down, circa
€ 50,- / € 55,- per maand. Als uitsluitend glasvezel op de bedrijventerreinen en in het buitengebied wordt aangelegd geldt hiervoor een maandelijks tarief van circa € 70,- / €75,- per maand. Voor het buitengebied en het bedrijventerrein geldt dat mogelijk een éénmalige eigen bijdrage betaald dient te worden, die dan mogelijk over enkele jaren verspreid kan worden. Stap je later in dan geldt daarnaast nog een bijdrage voor de te maken aanlegkosten”.