Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing: "Landschap is een optelsom"

Geplaatst op: vrijdag 14 november 2014


Woensdag 26 november om 20.00 uur is Thijs Caspers te gast in Bibliotheek Boxmeer. Natuur, landschap en Brabant zijn drie grote passies voor Thijs Caspers. Hij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Gent. Thijs schreef een reeks artikelen en boeken, met als onderwerp steeds een combinatie van natuur, landschap, geschiedenis en/of kunst.

Landschap is een optelsom!
Landschap is geschiedenis, is ruimte en tijd, kleur en sfeer.
Landschap is een proces, steeds weer anders.
Landschap moet je beleven.

Het Brabants landschap kent een lange en zeer tumultueuze geschiedenis. Natuurkrachten van ijs, water en wind vormden het landschap mede. De mens voegde er elementen aan toe, de mens deed er ook zeker afbreuk aan.

De lezing geeft een overzicht van de ontstaansgeschiedenis van het Brabantse landschap. Het proces resulteerde uiteindelijk in een heel gevarieerd landschap. Een landschap van rivieren, riviertjes en beken. Van beekdalen en stroomruggen. Met bossen, hooilanden, heidevelden en stuifduinen. Het verleden reikt ons ingrediënten aan die uitgangspunt kunnen zijn bij het behoud en beheer van de mooie elementen die we nog over hebben en die het waard zijn om te koesteren. U zult na de lezing het Brabantse landschap nog intenser beleven.

Deze lezing wordt georganiseerd door BiblioPlus in samenwerking met IVN De Maasvallei. Toegangskaarten zijn te bestellen via www.biblioplus.nl/activiteiten en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus. Voor leden van IVN De Maasvallei is de lezing gratis toegankelijk.