Deel dit artikel ‹ Terug

Winter bij Huistheater De Steenakker Haps

Geplaatst op: woensdag 12 november 2014


Tijdens de donkere maanden is Theater De Steenakker in sfeerstemming. Met lichtjes buiten en een knapperende houtkachel binnen, staan we klaar voor heerlijke ontmoetingen en mooie bijeenkomsten. In dit eerste seizoen met een volwaardige programmering is er een speciaal winterprogramma met taal en gedichten, bezinning, kleurrijke feesten én wandelingen langs de oude akkerlanden van de Steenakker.

Sfeer en bezinning
Concert Hanna Devich zondag 23 november
Pianoconcert van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi. De weergaloze muziek van het album 'Nightbook' van deze componist kreeg een grote aanhang door de internationaal bejubelde film Intouchables. Steeds vaker wordt deze muziek uitgevoerd door andere musici dan Einaudi zelf. De uit Boedapest afkomstige pianiste Hanna Devich maakte onlangs een cd met bewerkingen voor piano solo. Het zijn gepassioneerde versies die fantastisch contrasteren met het origineel.

Onderga in dit concert – zoals de Nederlandse pers dit album omschreef  – als een klein wonder. Na afloop is er een sfeervolle nazit en huisgemaakte Italiaanse soep.

Aanvang: 16.00 uur
Toegangsprijs: € 15,00
Info en reserveren: www.desteenakker.nl

Concert Margriet Sjoerdsma zondag 25 januari
Margriet Sjoerdsma ode aan Eva Cassidy

Het verhaal van de Amerikaanse zangeres Eva Cassidy leest als een meeslepende roman. Als jonge vrouw manifesteert ze zich als een bijzonder begenadigde vertolkster van de betere folk-, jazz- en countryliedjes In 1996 wordt er kanker bij haar geconstateerd en de zangeres zal kort daarna op 33-jarige leeftijd overlijden.

De Rotterdamse zangeres Margriet Sjoerdsma werd dusdanig geraakt door de unieke kwaliteiten en het verhaal van Eva Cassidy dat ze besloot een programma aan de muziek van deze bescheiden en muzikale genie te wijden. Dat is haar op het lijf geschreven. Beiden trekken geen grens tussen pop, jazz, folk en country en allebei hebben ze een neus voor de pareltjes uit die genres. Na afloop is er een sfeervolle nazit en huisgemaakte Amerikaanse maissoep.

Aanvang: 16.00 uur
Toegangsprijs: € 17,50
Info en reserveren: www.desteenakker.nl


Kleurrijke feesten
Concert Nadara Gipsy Wedding Band donderdag 4 december
Gipsy Wedding Band uit Roemenië brengt een ongeëvenaard roma-spektakel dat zich kan meten met Taraf de Haïdouks, Fanfare Ciocarlia en Kocani Orkestar.

Nadara bezorgt u een weergaloze gipsy-swingnight voor alle leeftijden. Deze gipsy band staat bekend om de beste zigeuner-musici uit Transsylvanië. Ze brengen authentieke gipsy-volksmuziek, met Hongaarse en Roemeense invloeden.

Een bijzondere belevenis! Tip voor een heerlijk avondje (zonder Sinterklaas). Na afloop is er een sfeervolle nazit en een zigeuner hapje.

Aanvang: 20.15 uur
Toegangsprijs: € 17,50
Info en reserveren: www.desteenakker.nl

Cabaret try-out Ellen Dikker donderdag 11 december
Groene Vingers

Ellen Dikker is onbetwist ‘typetjes-specialist’. Ze maakte reeds drie programma’s, sleepte een nominatie voor de prestigieuze Neerlands Hoop Cabaretprijs in de wacht en is columniste op Radio 2.

Met ‘Groene Vingers’ schoffelt Ellen de boel eens lekker om. Op zoek naar vaste grond duikt ze in de wondere wereld van bio, eco en oer. Een wereld waar de tragikomische, hypervrolijke of licht doorgedraaide types van Ellen uitstekend tot bloei komen. Soms hard als snoeihout, dan weer breekbaar als bloesem, maar altijd met het gezicht naar de zon.

“Blinkt uit in interessante, gelaagde personages, die zowel een komische als een tragische kant hebben. Soms subtiel en soms juist helemaal over de top.” Trouw

Aanvang: 20.15 uur
Toegangsprijs: € 12,50
Info en reserveren: www.desteenakker.nl

Taal en gedichten
Cabaret Frank van Pamelen vrijdag 20 februari
Complot

Complot is een anderhalf uur durende samenzwering met de zaal. Een avond vol causale verbanden en onverwachte linken. Met verrassende theorieën en ontboezemende beelden. Wat zit er achter de actualiteit? Wat zeggen schijnbaar onschuldige getallen? Wat is de voorspellende waarde van willekeurige woorden?

Aan het eind is er maar één conclusie: het leven is een schokkende aaneenschakeling van de meest bizarre complotten. Frank van Pamelen is als taalkunstenaar actief in het theater, op de radio en in vele publicaties. Gelijktijdig met deze tour presenteert hij zijn eerste thriller: de onthulling van misschien wel het grootste complot uit de Nederlandse geschiedenis…

“Tovert met taal zoals Cruijff dat met de bal kon” AD

Aanvang: 20.15 uur
Toegangsprijs: € 15,00
Info en reserveren: www.desteenakker.nl

Concert Maurice Hermans en Egbert Derix Donderdag 26 februari
Rondom Toon

Een programma samengesteld door de zoon van Toon, dichter-zanger Maurice Hermans en pianist Egbert Derix. Maurice Hermans, die zijn vader veertig jaar in het theater bijstond, treedt in diens voetsporen met zijn dichtbundel ‘Dichter bij Liefde’. Het boekje ‘Dichter bij de Liefde’ bestaat uit versjes en gedichten geschreven vanuit zijn gevoel. Het zijn gedachten en herinneringen die hij in de loop der jaren heeft toevertrouwd aan het papier. Hoewel hij vindt dat hij zijn vader nooit kan overtreffen, heeft Maurice na het overlijden zijn levenswerk gecontinueerd.

Egbert Derix is pianist/componist, winnaar van de Annie MG Schmidt Prijs werkt o.a. samen met Iain Matthews, Eric Vloeimans, John Helliwell (Supertramp) en de Marillion zangers Steve Hogarth & Fish. Een onverwachte ontmoeting leidde tot dit unieke samenwerkingsproject.
Egbert en Maurice brengen in dit programma gedichten en liedjes van Toon en Maurice en muziek van Egbert. Primeur is dat naast bekend werk ook nooit eerder uitgebracht werk van Toon wordt uitgevoerd, waarbij Toon zelf ook te horen is, begeleid door Egbert. Van deze samenwerking is inmiddels een cd verschenen: ‘In a Mellow Toon’. Toon Hermans als rode draad van een veelzijdige avond.

Na afloop is er een sfeervolle nazit en Limburgse kaas met roggebrood.

Aanvang: 20.15 uur
Toegangsprijs: € 17,50
Info en reserveren: www.desteenakker.nl

Winterwandelingen - arrangementen
Natuur- en cultuurbeleving

Bij de Steenakker kun je ook wandelingen boeken met een ‘Gidsgroeter’ over de oude dijk van de historische spoorlijn ‘Duits lijntje’ en langs de oude akkerlanden van de Steenakker (gratis). Het Duits lijntje liep van Wesel naar Boxtel en maakte onderdeel uit van een internationale verbinding tussen Sint Petersburg en Londen.

Nu is de dijk een prachtig natuur- en wandelgebied.
Wil je meer weten over de koningen en tsaren die over het spoor van oost naar west Europa reisden? Boek dan de presentatie: ‘Een vorstelijke erfgoed-tafel’, een daarbij passende High Tea of de documentaire film over Het Duits lijntje: ‘Sporen naar het Oosten’.
Kijk naar de mogelijkheden op www.desteenakker.nl onder Arrangementen.