Deel dit artikel ‹ Terug

Filmcafé Grave, programma week 46 en 47

Geplaatst op: dinsdag 11 november 2014


Dinsdag 11 en woensdag 12 november, 20.15 uur
BROZER

Samenvatting: Drama van Mijke de Jong waarin de vier zussen uit de film Broos proberen om te gaan met het feit dat een van hen ongeneeslijk ziek is geworden.

Verhaal: Mijke de Jong maakte in 1997 de toneelverfilming Broos, met daarin Leonoor Pauw, Adelheid Roosen, Marnie Blok en Lieneke le Roux. Zij speelden vier zussen die bij elkaar komen vanwege het veertigjarige huwelijk van hun ouders. Het vijftal werd tijdens de productie goede vriendinnen. In 2010 bleek Leonoor Pauw kanker te hebben en werd haar verteld dat ze nog maar een jaar te leven had. Dat vormde aanleiding tot Brozer, waarin Pauws personage Muis eveneens stervende is en zij en haar drie zussen daar mee proberen om te gaan. Een film waarin de broosheid van het acteren overgaat in de onmacht van het echte leven. Het verhaal over de zus die dood gaat, kan haast niet dichter bij de werkelijkheid komen.

M.de Jong / NL / 2014 / drama / 79 min



Woensdag 12 november, 14.30 uur
KOEMBA (Kinderfilm)

Samenvatting: Het spannende, hartverwarmende Koemba vertelt het verhaal van een jonge zebra die enkele strepen op zijn vachtje mist.

Verhaal: Koemba is een jonge zebra. Vanaf zijn geboorte mist hij de helft van zijn strepen. Om niet langer meer het buitenbeentje te zijn in de kudde besluit hij zijn soortgenoten te redden van een plotselinge droogte in de vallei. Hij besluit op zoek te gaan naar de legendarische waterput. Zo wil hij zijn strepen verdienen. Een moedige missie volgt waarbij Koemba een paar bijzondere vriendjes krijgt en onvergetelijke avonturen beleeft.

A. Silverston / Zuid Afrika / 2013 / Animatie, Familiefilm / 85 min.



Dinsdag 18 en woensdag 19 november, 20.15 uur
BOYHOOD

Samenvatting: Drama waaraan regisseur Richard Linklater 12 jaar lang werkte met dezelfde acteurs, over een gescheiden koppel dat hun zoon probeert op te voeden.

Verhaal: Boyhood vertelt het verhaal van twee gescheiden mensen (Patricia Arquette en Ethan Hawke) die hun kind opvoeden. Centraal staat het leven van de 6-jarige Mason en de emotionele reis die hij aflegt vanaf zijn kindertijd tot aan volwassenheid. Een bijzonder project dat zijn weerga in de filmgeschiedenis niet kent. Gefilmd over een periode van 12 jaar met dezelfde acteurs, vangt Richard Linklater met Boyhood tot in detail de jongensjaren van Mason (Ellar Coltrane). In een ontroerend verhaal zien we Mason voor onze ogen opgroeien van jongen tot man. Daarnaast worden ook zijn zus Samantha (Lorelei Linklater) en hun gescheiden ouders, Olivia (Patricia Arquette) en Mason Sr. (Ethan Hawke) gevolgd. Terwijl de jaren voorbij glijden, zien we hoe elk van hen omgaat met nieuwe fases in hun leven en hoe hun banden onderling veranderen. Een prachtig en herkenbaar portret over opgroeien, het familieleven en het genadeloze verstrijken van de tijd.

R. Linklater / VS / 2013 / drama / 164 min