Deel dit artikel ‹ Terug

Gemeente Boxmeer maakt werk van woningbouw

Geplaatst op: maandag 10 november 2014


Het coalitieprogramma van 2014-2018 voorziet in het stimuleren van een flinke uitbreiding van het woningaanbod. De eerstkomende tien jaar moeten er ongeveer 100 woningen per jaar bijkomen. Dit komt met name omdat het aantal huishoudens is toegenomen en op de middellange termijn nog licht zal groeien. De doelgroepen jongeren en ouderen hebben hierin een groot aandeel.

Afspraken met Mooiland voorzien vanaf dit jaar in de bouw van 164 woningen in de gemeente. Wethouder Erik Ronnes: “Dit is een goede ontwikkeling, waarmee we onze ambitie zo kort na het opstellen van ons coalitieprogramma al goed vlot kunnen trekken”.

De grootste vraag in de gemeente is er naar huur- en betaalbare koopwoningen. Met name de jonge starters bewegen zich op de koopmarkt. Dat blijkt uit de deelname in een flink aantal projecten onder collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Bovendien is de vraag naar woningen tot ongeveer € 200.000,-vrij op naam groot. De belangstelling voor woningen die via bouwbedrijven op de markt zijn of binnenkort op de markt komen is aanzienlijk.

Het stimuleren van de bouw van huurwoningen betreft woningen algemeen en woningen voor mensen met een lichamelijke beperking, de zogenaamde nultredenwoningen. Waar mogelijk bevordert de gemeente de bouw van dit soort woningen. Behalve de behoefte hieraan van mensen met een lichamelijke beperking, is er ook de tendens dat mensen zo lang mogelijk in hun woning blijven wonen, wat leidt tot de vraag naar levensloopbestendige woningen. Mooiland ontwikkelt dergelijke woningen in het projectgebied Hofstede Elderom.

Naast het feit dat de koopmarkt een beperkte doorstroming kent met een vraag tot woningen van ongeveer € 200.000,-, beweegt ook de markt voor huurwoningen.
Huurwoningen waren tot voor kort met name het domein van de woningcorporaties. Zij worden echter in toenemende mate door regelgeving in hun taakstelling beperkt, doordat is bepaald dat woningen mogen worden verhuurd en gebouwd voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen tot € 34.678,-.
Het aantal te bouwen sociale huurwoningen is hierdoor afgenomen. Maar niet iedereen met een hoger inkomen heeft de wens of de mogelijkheid een woning te kopen. Boxmeer zet dan ook in op het stimuleren van de bouw van huurwoningen door private partijen en/of beleggers.
Inzet is met een private partij afspraken te maken over de bouw van enkele honderden woningen, binnen het werkgebied Land van Cuijk. Daarnaast is in Overloon een omvangrijk project voor private huurwoningen in aanbouw en zijn plannen daarvoor in Boxmeer zover gevorderd dat een bouwstart niet al te lang meer op zich laat wachten.

In 2014 is verder gericht ingezet op projectbouw, het betrekken van aannemers/bouwbedrijven bij de ontwikkelingen op gemeentegrond, zowel in nieuwbouwwijken aan de rand, als in het centrum van Boxmeer. Dit leidt tot een potentieel woningaanbod van woningen tot € 200.000,- welke aansluiten op de huidige marktvraag.

Wat particuliere bouw betreft is medio 2013 een Woonwensmanifestatie gehouden. Begin 2014 zijn met de belangstellenden woonateliers gehouden. Dit heeft er mede toe geleid dat er nu ongeveer 27 kavels bij particulieren in beeld zijn, 7 daarvan hebben tot op heden ook daadwerkelijk gekocht.

Daarnaast werpt het kortings-/stimuleringsbeleid om te bouwen onder CPO inmiddels duidelijk vruchten af. Binnen Boxmeer zijn 79 woningen betrokken bij een CPO-initiatief. In de kern Overloon wordt binnenkort gestart met de bouw van 20 woningen binnen CPO, en zijn in Beugen en Rijkevoort eveneens concreet woningen in aanbouw.