Deel dit artikel ‹ Terug

Stand van zaken breedbandnetwerk Land van Cuijk

Geplaatst op: vrijdag 31 oktober 2014


Is het haalbaar om het Land van Cuijk een breedbandnetwerk te bieden en op welke manier kunnen we dat dan het beste doen? Deze vragen hebben de gemeenten in het Land van Cuijk de afgelopen periode onderzocht. Het versterken van de ICT-infrastructuur in de kernen en het landelijk gebied is een van de doelen uit de Strategische Visie van het Land van Cuijk.

Inmiddels bevinden de haalbaarheidsonderzoeken van Cuijk, Mill en Sint Hubert, Grave en Boxmeer zich in de eindfase. Sint Anthonis heeft recentelijk een externe adviseur geselecteerd met wie verdere afspraken worden gemaakt. Er wordt in Sint Anthonis een voorstel aan de gemeenteraad voorbereid op welke wijze en voor welke kosten een haalbaarheidsonderzoek kan worden verricht. Het aanbod van de geselecteerde adviseur wordt hierin meegenomen.

De gemeenten Boxmeer en Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert (CGM) hebben eerder dit jaar met wijk- en dorpsraden, (belangen-) organisaties en instellingen gesproken, daarnaast hield CGM een enquête onder de inwoners. Overwegend ziet men een breedbandnetwerk als belangrijke factor op het gebied van leefbaarheid en bereikbaarheid. Met name bij de burgers in de buitengebieden en de ondernemers is onvrede over de huidige situatie, maar ook in de kernen zijn er bewoners die meer bandbreedte en mogelijkheden willen. Ook zie je ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de zorg, waarbij snel en betrouwbaar internet een voorwaarde is, zoals bij zorg en service op afstand. Ook noemen bedrijven het steeds vaker een belangrijke vestigingsvoorwaarde en zijn agrarische ondernemers voor hun bedrijfsvoering meer en afhankelijk van deugdelijk en snel internet.

Om per gemeente een besluit te kunnen nemen over de haalbaarheid is een tweetal scenario’s doorgerekend bij een lokaal initiatief voor de aanleg van breedband:
Scenario 1: ontsluiting van de gehele gemeente, dus kernen buitengebieden en bedrijventerreinen;
Scenario 2: ontsluiting van het buitengebied en de bedrijventerreinen.

Beide scenario’s lijken onder voorwaarden rendabel te maken. Naast de berekening van scenario’s van een eigen initiatief zijn en worden ook gesprekken gevoerd met marktpartijen om te verkennen op welke wijze zij een rol kunnen spelen bij het bereiken van de ambitie.
Ook is gekeken naar verschillende technieken draadloos. Op dit moment lijkt glasvezel de meest geschikte techniek om zowel de kernen als buitengebieden te ontsluiten. Draadloze technieken zijn relatief goedkoop maar nog niet geschikt om voor een groot aantal aansluitingen een hoge verbindingssnelheid te leveren.

De komende maanden vindt afronding van de haalbaarheidsonderzoeken en aansluitend besluitvorming binnen de colleges en gemeenteraden plaats. Hierbij worden de verschillende scenario’s en verschillende technieken, voorzien van de voors en tegens, inzichtelijk gemaakt. Ook de besluitvorming inzake de opstart van het traject in Sint Anthonis is in de komende maanden voorzien.

Bestuurlijke trekker binnen het Land van Cuijk, de Cuijkse wethouder Maarten Jilisen: “Het is goed om te constateren dat we binnen elke afzonderlijke gemeente van het Land van Cuijk actief bezig zijn met dit onderwerp. Het zijn weliswaar gescheiden trajecten, maar ze kennen allemaal hetzelfde doel: het versterken van de ICT-breedbandinfrastructuur. Tijdens de haalbaarheidsonderzoeken vindt samenwerking plaats en wordt gezocht naar synergievoordelen en uiteindelijk willen we allemaal tegelijk de eindstreep halen”.