Deel dit artikel ‹ Terug

Thema-avond "Het weer in Nederland" op 11 november 2014

Geplaatst op: dinsdag 28 oktober 2014


Maak je eigen weersverwachting!

Dinsdag 11 november houdt IVN Grave een thema-avond over het weer in Nederland. Hoe komt het dat het weer in Nederland geen dag hetzelfde is? En is dat altijd zo geweest? Het weer in Nederland lijkt raadselachtig of toch niet? Gastspreker drs. Hans de Jong legt uit hoe het nou precies zit en hoe je zelf meer kijk krijgt op het weer. De avond vindt plaats in Het Buitenhuis, bij kinderboerderij BuitenGewoon in Velp N-Br, achter basisschool St. Jozef, aan Beukenlaan 8 en begint om 20.00 uur.

Zwaar bewolkt maar ook perioden met zon
Regen, onweersbuien met hagel en zware windstoten, een warme dag in maart of mei ….. het weer in Nederland is nooit saai. Een droge of een natte periode duurt altijd maar kort, of, zoals ook de Engelsen zeggen: ‘het meest langdurige weertype is: afwisseling’.
Toch zit in die afwisseling een voorspelbaar patroon. Af en toe eens naar de lucht kijken, opletten waar de wind vandaan komt en hoe de wolken eruit zien, lost al veel van de vraagtekens op. En het is nog makkelijk ook, om na te gaan hoe het weer zich op een dag ontwikkelt. Want zo kun je je eigen weersverwachting maken.

Gastspreker De Jong
Gastspreker drs. Hans de Jong studeerde fysische geografie. Hij was ruim dertig jaar docent aan de lerarenopleiding van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij is auteur van enkele schoolmethoden, samensteller van vier atlassen, medeoprichter van touroperator SNP Natuurreizen, redacteur van het tijdschrift Geografie en was gastdocent aan de Universiteit van Barcelona. Sinds zijn pensionering verzorgt hij lezingen over geologie en excursies in Nederland, Duitsland en Zwitserland.

De presentatie duurt circa 2 uur. Iedereen is van harte welkom, lidmaatschap van IVN is niet noodzakelijk. De kosten zijn €2,- voor leden en €3,- voor niet-leden. Er is ruime parkeergelegenheid op de grote parkeerplaats bij basisschool St. Jozef aan de Beukenlaan.