Deel dit artikel ‹ Terug

Bodem- en compostworkshop

Geplaatst op: maandag 27 oktober 2014


Dagcursus voor moestuinders in Cuijk op 9 november.
door Janneke Tops van Gezonde Moestuin

Datum: Zondag 9 november 2014
Lokatie: Cuijk, Wereldtuin Verdeliet
Meer info www.gezondemoestuin.nl
Aanmelding via de website www.gezondemoestuin.nl of naar gezondemoestuin@gmail.com
Kosten: 50 euro pp p dag of minder naar draagkracht

Een gezonde moestuinbodem: het begin van een succesvolle moestuin. Om zelf gezonde groenten te kunnen kweken, is een gezonde, levende bodem een belangrijke voorwaarde. Als de bodem voldoende vruchtbaar en gezond is, zullen de planten er beter op groeien. Maar wat is een gezonde bodem nu precies en hoe kun je daar zelf voor zorgen? Het begint met een goede structuur, veel humus en een levendig bodem voedsel web, oftewel het bodemleven. Op deze dag leer je meer over hoe de moestuinbodem is opgebouwd, waarom het bodem voedsel web zo belangrijk is en wat je zelf kunt doen om een gezonde bodem te krijgen. Want in een moestuin, groot of klein, kun je zelf veel doen om de bodem gezond te krijgen. Goede compost speelt daarbij een sleutelrol en komt dan ook ruim aan bod tijdens het ochtenddeel van deze cursus en ’s middags tijdens de workshop.

Workshop ‘maak zelf compost’. Tijdens het middaggedeelte van deze cursusdag gaan we gezamenlijk een composthoop opbouwen op lokatie. Zo kan dat wat ik de ochtend geleerd is gelijk in de praktijk worden toegepast. Er zal ruim voldoende gelegenheid zijn tot het stellen van je persoonlijke tuin- en compostvragen. De dag duurt van 9:30 tot ca 16:30 uur.

Voor wie?
De cursus is zowel geschikt voor beginnende moestuinders als mensen die al praktische ervaring hebben met zelf groenten kweken. Op verzoek kan de cursusdag ook op andere lokaties worden verzorgd.

Janneke Tops heeft in Wageningen biologische landbouw gestudeerd en was vervolgens 13 jaar biologisch tuinder op 2 ha op een ecologische leefgemeenschap in Frankrijk. Sinds 2012 is ze weer in Nederland en verzorgt daar vanuit haar bedrijf ‘Gezonde Moestuin’ cursussen, lezingen en advies over gezond moestuinieren, de levende moestuinbodem en zelf compost maken, zelf zaden telen en vele andere onderwerpen die met gezond moestuinieren te maken hebben. Dankzij haar heldere, deskundige en inspirende stijl heeft ze al honderden moestuinders een stap verder geholpen. Haar doel is om mensen te inspireren om zèlf te beginnen met voedsel telen en/of de kwaliteit van biologische voedselproductie meer op waarde te schatten. Zo kunnen we, vanaf een gezonde bodem, een andere, gezondere wereld vormgeven. En ieder tuintje telt!

Meer informatie op www.gezondemoestuin.nl en www.wereldtuinverdeliet.nl