Deel dit artikel ‹ Terug

Dienstplicht met een knipoog

Geplaatst op: dinsdag 14 oktober 2014


Dit weekend wordt in Overloon de val van de Berlijnse muur herdacht met het evenement Op Herhaling.

Het is binnenkort 25 jaar geleden dat het IJzeren Gordijn viel. De Sovjet Unie en het Warschau Pact vielen uit elkaar en de Koude Oorlog kwam ten einde. De wereld leek zo een stuk veiliger geworden en in Nederland werd daarom kort daarna de militaire dienstplicht afgeschaft.

Voor iedereen die vroeger als soldaat opgekomen is, is Op Herhaling het evenement om de sfeer van destijds nog even te proeven en mee te beleven. Er zijn demonstraties en ritten met oude legervoertuigen. Kinderen krijgen bovendien een militair paspoort. Daarmee kunnen ze op het terrein verschillende dingen doen, zoals naar mijnen speuren in nagemaakte mijnenvelden. Verder zijn er ook radiografisch bestuurbare tanks. Al met al is het evenement dus voor alle leeftijden een bezoekje waard. Het is trouwens wel slim om kleren aan te doen die een beetje vuil mogen worden… En een paar stevige schoenen aantrekken kan ook geen kwaad!

Op Herhaling wordt georganiseerd door de stichting Bravo Compagnie. Er wordt medewerking verleend door verschillende historische groepen en het museum zelf. Het evenement is beide dagen te bezoeken van tien uur ’s morgens tot vijf uur ’s middags.

http://www.oorlogsmuseum.nl/