Deel dit artikel ‹ Terug

Toekenning Euro 60.000 Oranje Fonds voor Wereldtuin Verdeliet

Geplaatst op: maandag 6 oktober 2014


Verdeliet is een ecologische voedseltuin en ontmoetings/belevingstuin; een groene, gezonde oase in een kleurrijke wijk (De Valuwe) in het Land van Cuijk. In 2013 is een aantal mensen met veel inzet en enthousiasme begonnen om van een braakliggend stuk grond (een voormalige schooltuin in Cuijk) een nieuwe, vruchtbare en levendige plek te maken.?Verdeliet maakt gebruik van wat op hun pad komt en gegund wordt aan spullen, kennis, diensten, toegang tot netwerken, enz.?Het motto van Verdeliet is: doen, delen en beleven.

Een voedseltuin met een wijk- en ontmoetingsfunctie, een natuurrijke omgeving die samen met plezier wordt onderhouden en waar iedereen verantwoordelijk is voor zichzelf, elkaar en de tuin. Die ook nog eens gezonde voeding oplevert: dit is Wereldtuin Verdeliet Land van Cuijk. Verdeliet is van mening dat omgaan met minder financiële middelen en energiebronnen vraagt dat mensen creatiever worden, duurzamer gaan leven, meer gaan delen en samenwerken waarbij gebruik gemaakt wordt van elkaars kennis en kunde. Verdeliet heeft inmiddels een voedseltuin (groenten, fruit), een insectenhotel, bijenstal, zonnevoedseldrogers en er wordt gewerkt aan de verdere inrichting van de ontmoetingstuin/ belevingstuin met daarin een prachtige vijver en een opgehoogd terras. Het terras is aangelegd door studenten van de Helicon (groenopleiding) als onderdeel van hun projectonderwijs. De grote kas op het terrein wordt opnieuw gerepareerd met het buurtbudget van wijkraad De Valuwe. In het gebouw dienen nog de nodige aanpassingen te komen en Verdeliet gaat een beroep doen op steun van bedrijfsleven en serviceclubs om dit te realiseren. Verder organiseert Verdeliet diverse educatieve en culturele activiteiten voor kinderen en volwassenen die een raakvlak hebben met de tuin en de leefbaarheid vergroot.

Na een bezoek van het Oranje Fonds afgelopen zomer aan wereldtuin Verdeliet meldde het Oranje Fonds in september een toekenning van
€ 60.000 voor het initiatief. Dit betekent een erkenning van het werk de afgelopen anderhalf jaar voor de medewerkers en bestuur. Verder geeft het een enorme impuls om door te gaan. Met veel inzet en plezier wordt wekelijks gewerkt in de tuin en aan het verder bouwen van de organisatie. Het bedrag dient de komende drie jaar besteed te worden aan een tijdelijke projectondersteuner, de verbouwing en inrichting van het gebouw en de inrichting van de tuin.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 28,7 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcodeloterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Wereldtuin Verdeliet Land van Cuijk ligt aan de Toermalijnlaan 40 (achter het Merletcollege aan de Robijnlaan) in Cuijk en is iedere donderdag open van 9.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Hoe meer mensen zich gaan inzetten hoe vaker de tuin open gaat. Er zijn nu groenten, kruiden, zaden, jams te koop en ook voor een kopje koffie/thee en een bezoekje aan de tuin kun je de wereldtuin binnenwandelen.
Meer informatie over Verdeliet is te vinden op Facebook en www.wereldtuinverdeliet.nl Zin om mee te doen? Stuur dan een e-mail naar verdeliet@hotmail.com.