Deel dit artikel ‹ Terug

Opening fototentoonstelling Noord-Brabant ’40-’45

Geplaatst op: woensdag 24 september 2014


Op vrijdag 26 september opent de Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk een fototentoonstelling in het Oorlogsmuseum in Overloon. De tentoonstelling heet Noord-Brabant ’40-’45.

Het fotomateriaal werd verzameld door provinciaal historicus Jan van Oudheusden, voor een boek dat twee weken geleden verscheen. Ook het Nederlands Instituut Oorlogs Documentatie (NIOD) werkte mee aan het boek. Daar vond men het eigenlijk jammer dat de bijzondere foto’s niet voor nog meer mensen te zien zouden zijn. Daarom nam het NIOD contact op met het Oorlogsmuseum, met de vraag of het museum belangstelling had om er een foto-expositie van te maken. En daar ging het museum graag op in.

Het museum maakte een selectie uit de 175 foto’s die in het boek terecht kwamen. In de expositie zijn er daarvan 45 terug te zien. De eerste dateert uit 1938 en toont hoe de bevolking met gasmaskers leerde omgaan. Zo werd men langzaamaan voorbereid op een mogelijke oorlog.

De laatste foto in de tentoonstelling is er eentje van het museum zelf, dat als toonbeeld van wederopbouw al in 1946 de eerste bezoekers ontving.

Verder zijn alle grote thema’s in de tentoonstelling terug te vinden. Dus zowel de mobilisatie als de bezetting. Maar ook de vervolging, het verzet en zelfs collaboratie. En natuurlijk, zeker in een periode waarin die voor Brabant nu 70 jaar geleden is, de bevrijding.

Bij de opening is niet alleen de Commissaris van de Koning aanwezig. Want in zijn kielzog brengt hij alle Brabantse burgemeesters mee, die speciaal voor de Brabantse burgemeestersdag in de regio zijn. “Het was voor het museum een te mooie gelegenheid om te laten schieten”, aldus museumdirecteur Erik van den Dungen, “en dus hebben we het zo gepland dat de opening kon samenvallen met de komst van de burgemeesters”. De tentoonstelling blijft daarna in Overloon te zien tot en met de meivakantie volgend jaar.