Deel dit artikel ‹ Terug

Kunst in het kerkje opent met verrassende expositie

Geplaatst op: vrijdag 19 september 2014


Mooi om naar te kijken

Werken van Lia van Gulik (Keramiek) en Danielle van de Lee (Natural Art) zijn te zien tijdens de openingsexpositie van seizoen 2014-2015 in het Kunstkerkje in Velp (NB).

Er is belangstelling voor alles wat ‘natuurlijk’ (groen) is. Danielle van de Lee volgde lessen en masterclasses bij diverse grote namen van meesterbinders uit de bloemschikwereld (in binnen- en buitenland) en kwam zo in aanraking met Natural Art. Natural Art is een kunststroming: het is de bedoeling van de kunstenaar om met zo min mogelijk ingrepen in natuurlijk materiaal, een zo groot mogelijk effect van verwondering te bereiken. Daniëlle van der Lee doet dit door eenvoudige, creatieve toepassingen in natuurlijk materiaal te transformeren in kunstobjecten. Je ziet kunstobjecten gemaakt van hoofdzakelijk lang houdbare en natuurlijke materialen.
Inspiratie voor de Natural Art objecten kan overal vandaan komen; een vorm, een lijnenspel, het materiaal zelf of een kleur. De objecten kunnen abstract zijn, maar ook figuratief met een ‘knipoog’.
Van der Lee vertelt: “de reacties van mensen, wanneer zij Natural Art objecten voor het eerst zien, zijn altijd positief. Men vindt het mooi om naar te kijken, leuk in vormuiting en knap gemaakt.”
Naast de enorme voldoening die Van de Lee haalt uit het bedenken en maken van de objecten, zijn het deze reacties van het publiek die haar bevestigen dat zij in deze ‘nieuwe’ kunstrichting haar eigen pad heeft gevonden.

Lia van Gulik is keramiste. Zij maakt beelden van gebakken klei en doet dit volgens een heel bijzonder procedé. Zij maakt gebruik van diverse soorten klei en smoort die klei later door het te roken. Een olievat wordt gevuld met bisquit gebakken werk en veel zaagsel. Het zaagsel wordt in de brand gestoken. Als het goed brandt, wordt het vat afgesloten met een deksel, waardoor het zaagsel langzaam gaat smeulen. Dit proces duurt ongeveer 24 uur. Als het vat geopend wordt is het keramiek meestal zwart, bruin tot grijs gevlamd. Een verrassende techniek, waarvan het eindresultaat zich niet laat voorspellen. Lia verdiept zich op dit moment in de combinatie van oxides met smoren.
Lia vindt het interessant om met het menselijk lichaam te werken, vooral de overdrijving van een lichaamsdeel of van een houding. Lia van Gulik exposeert regelmatig in galeries in het westen van het land.

Wekelijks zaterdag en zondag 11.00 uur tot 17.00 uur vanaf 20 september tot en met 5 oktober
Pastoor Loefsweg 1 Velp (NB)
Website: www.kunstinhetkerkje.nl