Deel dit artikel ‹ Terug

Leerlingen op weg naar de vrijheid

Geplaatst op: dinsdag 2 september 2014


Meer dan 1700 leerlingen van de groepen 7 en 8 gaan op uitnodiging van BiblioPlus naar het Oorlogsmuseum toe. Daar horen ze van Nederlandse veteranen wat een oorlog teweeg kan brengen in het leven van gewone mensen.

De bibliotheek en het museum hebben samen met de Boxmeerse kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans de handen ineen geslagen voor een bijzonder project. Paul van Royen, directeur van BiblioPlus: “Meestal wordt gedacht dat de bevrijding aan het einde van de Tweede Wereldoorlog overal tot een groot feest leidde. Maar zo was het helaas niet. Gezinsleden zagen elkaar soms weken niet en wisten bijvoorbeeld niet eens of iedereen nog wel in leven was. Die onzekerheid zorgde er, naast al het militair geweld, vaak voor dat de bevrijding veel zwarte randjes had. Zeker in Brabant en Limburg ging het er op veel plaatsen heftig aan toe”.

Nu, zeventig jaar later, is van die strijd in dit gebied gelukkig weinig meer te zien. Om kinderen toch besef bij te brengen van wat het betekent om in vrijheid te kunnen leven, is contact gezocht met Nederlandse veteranen die uit eigen ervaring kunnen vertellen hoe het er aan toe gaat in oorlogsgebied. Die vertellingen gaan in het museum plaatsvinden.

Aan alle basisscholen in de regio is aangeboden om kosteloos aan dit project mee te doen en de meeste, meer dan 60 in totaal, hebben hieraan gehoor gegeven. Zij zullen allemaal het museum gaan bezoeken binnenkort. En om de leerlingen daarop voor te bereiden heeft Gerard Sonnemans een verhaal geschreven over wat een typische familie in onze regio meemaakte rondom de bevrijding in 1944 en 1945. Dit verhaal wordt in de klas besproken, zodat de leerlingen een beeld krijgen van hoe het er destijds aan toe ging.

Na het museumbezoek gaan de kinderen zelf aan de slag. Het project sluit namelijk af met een wedstrijd voor de jeugd. Onder de titel “Film de vrijheid” kunnen leerlingen filmpjes maken en sturen naar BiblioPlus. Alle filmpjes worden vertoond in de vestigingen van de bibliotheek en ook in het museum. Een jury kiest daarna de beste filmpjes uit. Die krijgen op 5 mei 2015 een prijs uitgereikt op een groot slotfestival dat in het museum gaat plaatsvinden.

Speciaal voor dit project is vandaag ook de website filmdevrijheid.nl online gezet, met meer informatie voor de leerlingen. Maar het museum doet daar ook een oproep aan alle grootouders van nu, die de bevrijding zelf hebben meegemaakt. Want het museum wil deze mensen graag voor de camera interviewen. Zo gaat de geschiedenis van de bevrijding nooit verloren en kan die telkens opnieuw verteld worden aan nieuwe generaties.