Deel dit artikel ‹ Terug

Stap naar duurzame mestverwerking

Geplaatst op: maandag 1 september 2014


Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor het oprichten van een mestverwerker aan de Rieterdreef 3/3a in Overloon. Gedeputeerde Staten heeft de gemeente om een verklaring van geen bedenkingen gevraagd. Het geldende bestemmingsplan laat al een verwerkingsinstallatie toe, maar deze wordt groter. Om af te wijken van het bestemmingsplan is de provincie bevoegd gezag.

Naast de aan de Rieterdreef gelegen rundveehouderij wil men een mestverwerkinginstallatie realiseren voor de verwerking van 135.000 ton mest per jaar. De te verwerken mest is voornamelijk afkomstig uit de gemeente Boxmeer en omgeving, van de zowel naastgelegen eigen rundveehouderij als van rundveehouderijen en varkenshouderijen van derden.

Met het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen worden stappen gezet op het verminderen van de milieudruk van mest op landbouwgrond en het bieden van ruimte voor innovatieve ontwikkeling van de veesector. De mest wordt op een innovatieve manier verwerkt tot mineralenconcentraten in de vorm van mestkorrels. Er vindt geen grootschalige mestopslag plaats.

Veehouders moeten volgens een nieuwe wet van de Rijksoverheid van begin dit jaar, een deel van hun mestoverschotten laten bewerken en het liefst zo dicht mogelijk bij huis: de export van het mestoverschot buiten de gemeente is ongewenst. Daarmee wordt ook voorkomen dat het over grote afstanden wordt vervoerd. Ook dit betekent een vermindering van de milieudruk, maar ook de verkeersveiligheid en de toestand van de wegen worden minder nadelig beïnvloed.

Dit initiatief is het enige in de gemeente dat tot nog toe mest van andere bedrijven conform de wettelijke verplichting kan verwerken. Er is onderzoek gedaan naar de milieu- en geuraspecten van de mestverwerkingsinstallatie. Ook is het initiatief om te komen tot de oprichting besproken met omwonenden.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u hier: http://www.boxmeer.nl/openbare-ris/beleidsstukken_221/item/2014-452-voorstel-college-26-augustus-2014-tot-het-afgeven-van-een-verklaring-van-geen-bedenkingen-voor-het-oprichten-van-een-mestverwerker-aan-de-rieterdreef-te-overloon_36533.html