Deel dit artikel ‹ Terug

1000 bommen en granaten

Geplaatst op: maandag 6 april 2009


In het Liberty Park in Overloon werd op zaterdag 4 april om drie uur de tentoonstelling 1000 Bommen en Granaten geopend. Het museum was voor deze expositie een samenwerking aangegaan met verzamelaar Ben Junier, die al ruim vijfentwintig jaar lege munitie verzamelt uit de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling bevat ongeveer tweeduizend objecten, waarbij overigens naast bommen en granaten ook allerlei ontstekers en andere attributen te zien zijn. Het gaat vooral om Duitse munitie voor allerhande toepassingen zoals anti-tank geschut en tegen vijandelijke vliegtuigen. Alle getoonde munitie is leeggemaakt, dus ontdaan van springstof en van de voortdrijvende lading.

Het museum haalt hiermee, nadat eerder deze week ook de tentoonstelling Gewoon de jaren ’40 al van start ging, voor deze zomer opnieuw een top-expositie in huis. Evenals vorig jaar heeft het museum voor het komende zomerprogramma geprobeerd een combinatie te vinden van militaire en maatschappelijke onderwerpen. De collectie van Ben Junier behoort zonder twijfel tot één van Europa’s meest exclusieve militaire verzamelingen en het museum is daarom bijzonder gelukkig met de samenwerking die voor meerdere jaren is aangegaan. Het ligt zelfs in de bedoeling om deze explosieve expositie de komende jaren verder uit te breiden.

De tentoonstelling 1000 Bommen en Granaten in het Liberty Park in Overloon is elke dag te bezichtigen van tien uur ’s morgens tot vijf uur ’s middags.