Deel dit artikel ‹ Terug

Onderwijs voor de kinderen van het asielzoekerscentrum Overloon

Geplaatst op: vrijdag 11 juli 2014


Deze week hebben gesprekken plaatsgevonden tussen het COA, de scholen en de gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis over het organiseren van onderwijs voor asielkinderen.

De basisscholen in Overloon en Sint Anthonis hebben aangegeven het onderwijs voor de kinderen van het azc te gaan verzorgen. Een goede integratie van de kinderen van het azc wordt hiermee gewaarborgd. Beide scholen zijn relatief groot, waardoor de kinderen goed in de bestaande groepen opgenomen kunnen worden.

Op beide scholen wordt een zogenaamde instroomklas gestart, waar vanzelfsprekend veel aandacht uit zal gaan naar de Nederlandse taal. In de instroomklas wordt onderzocht of het onderwijsniveau van het kind past bij zijn of haar leeftijd of welke inspanning geleverd moet worden om het kind op dat niveau te brengen. Het uiteindelijke doel is instroom in een reguliere klas. De scholen starten zo snel mogelijk met de werving van personeel om de instroomklas te bemensen. Dit betekent dat het nog niet mogelijk is om direct na de vakantie met een klas te starten. Naar verwachting zal de instroomklas per 1 oktober aanstaande gerealiseerd zijn.

Op basis van landelijke gemiddelden zullen het aankomende jaar ongeveer 70 asielkinderen naar de basisschool gaan. De instroom op het voortgezet onderwijs is ongeveer 50 kinderen . De laatste groep kan opgevangen en begeleid worden op de nabij gelegen Metameerlocatie.