Deel dit artikel ‹ Terug

Aanhoudingsbesluit Wet geurhinder en veehouderij vastgesteld

Geplaatst op: vrijdag 4 juli 2014


De gemeenteraad heeft op 3 juli een aanhoudingsbesluit vastgesteld, zo maakt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxmeer bekend. Het aanhoudingsbesluit heeft betrekking op artikel 7 van de Wet geurhinder en veehouderij (Wvg).

De Wvg vormt vanaf 1 januari 2007 het toetsingskader bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor veehouderijen. Deze wet biedt de gemeenteraad de mogelijkheid om binnen een bepaalde breedte per deelgebied andere geurnormen vast te stellen. Deze geurnormen moeten door de gemeenteraad in een verordening worden vastgelegd. De gemeenteraad van Boxmeer heeft op 29 mei 2008 een verordening op grond van de Wvg vastgesteld, de geurverordening 2008.

Op basis van de uitkomsten van de evaluatie van de geurverordening in combinatie met veranderend beleid is een aanpassing van de geurverordening wellicht aan de orde. Vooruitlopend op een eventuele vaststelling van een nieuwe geurverordening biedt artikel 7 van de Wvg de gemeenteraad de mogelijkheid om een aanhoudingsbesluit te nemen. Hiermee wordt bereikt dat in alle vrijheid de discussie kan plaatsvinden over een eventuele aanpassing van de geurverordening. Bovendien wordt voorkomen dat tijdens het proces van aanpassing van de geurverordening zich ongewenste ontwikkelingen voordoen. Op grond van het aanhoudingsbesluit wordt op alle aanvragen om omgevingsvergunningen voor veehouderijen gedurende maximaal één jaar geen beslissing genomen. Gedurende deze periode krijgt de gemeenteraad de mogelijkheid om een nieuwe geurverordening vast te stellen.

Het aanhoudingsbesluit treedt in werking op 4 juli 2014 en ligt vanaf deze datum tot en met 15 augustus 2014 ter inzage. U kunt de stukken downloaden van de gemeentelijke website www.boxmeer.nl. Tegen dit aanhoudingsbesluit kan geen bezwaar of beroep worden ingesteld.