Deel dit artikel ‹ Terug

Afschaffing Compensatie eigen risico

Geplaatst op: maandag 30 juni 2014


Land van Cuijk, 30 juni 2014 – Mensen die in 2013 een compensatie eigen risico ziektekostenverzekering hebben ontvangen, krijgen begin juli een brief van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Hierin wordt geïnformeerd over het afschaffen van deze compensatieregeling (CER) vanaf januari 2014.

In het najaar van 2013 heeft het CAK voor de laatste maal aan personen met een chronische aandoening een bedrag van € 99,- uitgekeerd. Deze compensatie voor het eigen risico op de ziektekostenverzekering, werd betaald omdat chronische aandoeningen vaak met hoge ziektekosten gepaard gaan.

Het CAK attendeert in de brief op ondersteuning vanuit de gemeente. De overheid vindt dat gemeenten beter maatwerk kunnen leveren. Daarom gaan alle gemeenten in Nederland nieuw beleid ontwikkelen. Vanaf 2015 worden gemeenten dus verantwoordelijk om “gemeentelijk maatwerk” te bieden aan mensen met hoge ziektekosten. Hiervoor is echter wel veel minder geld beschikbaar.

Veelgestelde vragen
De gemeenten in het Land van Cuijk bekijken met nog 6 gemeenten in de regio Noordoost-Brabant wat zij kunnen doen voor mensen met hoge zorgkosten. Op dit moment is het nog te vroeg om een mededeling te kunnen doen over de concrete invulling van het “gemeentelijk maatwerk”. Wel zullen de gemeenten alles in het werk stellen om met de beperktere middelen iets voor hun burgers te doen.

Zodra er meer duidelijkheid is over wat de gemeenten vanaf 2015 precies gaan doen, komt er meer informatie beschikbaar. Het nieuwe beleid wordt in ieder geval gepubliceerd op de gemeentelijke websites en op de gemeentepagina’s in het Boxmeers Weekblad en de Maasdriehoek.
Op de website van de gemeenten vindt u antwoorden op veelgestelde vragen die nu al te beantwoorden zijn. Hebt u een brief van het CAK ontvangen? Kijkt u dan eerst bij de veelgestelde vragen voor meer informatie.