Deel dit artikel ‹ Terug

"Wandelen met Frank" langs historische winkelpanden

Geplaatst op: maandag 16 juni 2014


‘Met bouwhistoricus Frank Haans op stap’
Grave – Het Graafs Museum houdt in de zomer van 2014 met een reeks stadswandelingen onder de titel ‘Wandelen met Frank’. Bouw- en cultuurhistoricus Frank Haans, eigenaar van Monumenten Advies Bureau en al jaren vrijwilliger bij het Graafs Museum, neemt bezoekers van het museum van mei tot en met september maandelijks mee op pad in historisch Grave. Daarbij leert hij de deelnemers op een andere manier kijken naar de panden, steegjes en inrichting van het stadje. “Mijn uitdaging is zelf te laten ontdekken en in te laten zien hoe historie zichtbaar is in het huidige straatbeeld. Want als je dat zelf weet te herkennen dan zit het in je geheugen gebrand en blijft historie tot leven komen, ” aldus een gemotiveerde Frank Haans. Zondag 22 juni om 14.00 uur staat de tweede wandeling van deze 5-delige reeks op de agenda, met als thema ‘Historische Winkelpanden.’

De bouwhistorische wandeling van juni heeft als thema oude Graafse winkels en bedrijven. Waar zat wie en wat, en wat is van die winkels bewaard gebleven. Zo was de Hamstraat ooit een heuse winkelstraat maar is hiervan nu weinig meer over. Wat zat daarachter en wat is er nog te zien. Verder wordt aandacht geschonken aan de schoonheid en bijzonderheden van historische winkelpuien, hun details en versieringen. De Rogstraat, Klinkerstraat en Maasstraat hebben gelukkig nog veel mooie puien behouden die we aandachtig gaan beschouwen.

Frank Haans
Frank Haans is naast eigenaar van Monumenten Advies Bureau ook initiatiefnemer van de Facebookpagina Grave Nostalgia. “Die Facebook pagina begon ik bijna 2 jaar geleden en tot mijn verrassing is er ontzettend veel interesse in de historie van Grave via dit medium. Mijn pagina staat op bijna 1000 likes waardoor het een enorm goed podium is om kennis en verhalen te delen over de historie van Grave. De vele positieve reacties op de wandeling in januari waren mede de stimulans om een reeks aan wandelingen te organiseren. Iedere wandeling zal aan de hand van een thema zijn, te beginnen op 25 mei over ‘Verdwenen Grave’. Over de vele gebouwen, hoekjes en steegjes die uit het straatbeeld van Grave zijn verdwenen.”

Arrangementen
Wandelen met Frank vindt plaats op zondag 25 mei, zondag 22 juni, zaterdag 12 juli, zondag 24 augustus en zondag 21 september. Start om 14.00 uur in het Graafs Museum en rond 16.00 uur weer retour, entree van het museum inclusief wandeling is €3,-. In samenwerking met café-restaurant Poort van Cleve en Kaffee+, de gezelligste huiskamer van Grave, is het eventueel ook mogelijk om er een complete middag uit van te maken met een heerlijke lunch om 12.00 uur in het Rijksmonument de Poort van Cleve (€12,50) en/of aansluitend een kopje ambachtelijke koffie met vers appelgebak bij Kaffee+ (€4,50). Totaal arrangement kost € 20,- per persoon en is in zijn geheel of gedeeltelijk te reserveren via info@graafsmuseum.nl, via de Poort van Cleve of via Kaffee+.

Graafs Museum (St. Elisabethstraat 10A) is geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur, entree is €3,- en kinderen zijn gratis. Op dit moment loopt, naast de vaste tentoonstelling over de historie van Grave en kerkdorpen, de tentoonstelling ‘Was getekend, Bertus’ over de Graafse Bertus Klaassen, tekenaar van onder meer Zoek de 10 verschillen in De Gelderlander.