Deel dit artikel ‹ Terug

Leven in de brouwerij op Cultuurfestival ZondagsGasten

Geplaatst op: maandag 26 mei 2014


Met een concert op ‘de Kolk’ wordt in Oploo tijdens het cultuurfestival een primeur geleverd. Midden op het water wordt een concertvleugel op een ponton geplaatst. Achter de vleugel zal de pianist John Burgers het concert om 17:00 uur openen. In de loop van het concert wordt hij ondersteunt door diverse instrumentalisten en een zangeres. Gaandeweg wordt de hoofdrol overgenomen door een DJ. Twee culturen en muziekstijlen gaan dan samen en zorgen voor een bruisend slotakkoord van ZondagsGasten.

Voor dat het zover is gebeurt er nog van alles. Zestien locaties worden ingericht om publiek te ontvangen. Bijzonder is dat de podia die worden ingericht bij mensen thuis is. Er zijn dichterts in de woonkamer te vinden, muzikanten in de tuin en theatermakers in een winkel. Bijna 30 acts zullen te bewonderen zijn. Omdat de acts meerdere keren optreden gaat het in totaal om bijna 80 optredens. De logistiek van dit alles is een tour de force voor de organisatie. Maar gezien de ervaring van het organiserende gezelschap van Alle Minse komt dat dik in orde.

Tussen de twee molens van Oploo wordt een groot terras ingericht. Dit terras is de uitvalsbasis voor de bezoeken aan de optredens. Op het terras zelf treden de Biarritz Boys op, kun je zelf platen snuffelen in het archief met singeltjes en LP’s van Free-Stone en verzorgt ‘Het Proefmonster’ live-cooking workshops. Bijzonder is ook ons Belgische Bieren hoek. Speciaal uit Vlaanderen zijn de lekkerste bieren nara Oploo gehaald.
De regionaal bekende gitarist Bert Damink verzorgt 1 (gitarist) op 3 (toeschouwers) optredens. Je zit als toeschouwer een paar minuten lang bij letterlijk op schoot bij de artiest. Deze mini-optredens zullen zowel voor artiest als toeschouwer spannend zijn.

Dido en Klaribel van kindertheater Flits komen speciaal voor de kids. Zij zingen met de kinderen liedjes. Om het compleet te maken wordt er ook nog voorgelezen. De verhalen sluiten aan bij de liedjes. Ger van Bentum komt met spannende verhalen uit de oude doos en met een heuse toverlantaarn naar Oploo. Verder is er ook een kleine boekenmarkt voor kinderenboeken. De basisschool gaat haar bibliotheek vernieuwen. De oude boeken zullen te lees en te koop zijn.

Om te voorkomen dat het te druk wordt bij de mensen thuis wordt met een entreekaart gewerkt. Kaarten zijn in de voorverkoop te koop bij de SPAR Oploo, Henriks St. Anthonis en van Dinther Media Boxmeer. Op de dag zelf zijn kaarten op het Zondagsterras te koop. Met een kaart is er toegang tot alle locaties. Zonder kaarten is men ook welkom, maar kun je alleen terecht op het grote Zondagsterras en bij het afsluitende optreden op de Kolk. Voor kinderen onder de 12 die met hun ouders meekomen is ZondagsGasten gratis.

ZondagsGasten is op zondag 1 juni. Dan is Oploo het toneel van het eerste Plosse Cultuurfestival. Het begint om 12:30 uur, de slotact begint om 17:00 uur. Voor alle artiesten en meer informatie: kijk op de website www.zondagsgasten.nl  of de facebookpagina.