Deel dit artikel ‹ Terug

Start geschiedenisproject Boxmeer en Cuijk

Geplaatst op: woensdag 21 mei 2014


Donderdag 15 mei jl. bracht gedeputeerde Van Haaften-Harkema van Cultuur en Samenleven van de provincie Noord Brabant voor het project ‘Middeleeuwen en Romeinen in de Noordelijke Maasvallei’ een bezoek aan de gemeenten Boxmeer en Cuijk. De gedeputeerde kwam zich op de hoogte stellen van de voortgang van een geschiedenisproject dat door Boxmeer en Cuijk wordt uitgewerkt.

Archeologische vondsten
Beide gemeenten willen hun archeologische vondsten onder de aandacht brengen van inwoners, bezoekers en bedrijfsleven en zo de rijke geschiedenis van de Maasvallei vertellen. Door de vondsten op Sterckwijck is het duidelijk dat daar al ruim 4500 jaar aaneengesloten bewoning is. Cuijk en omgeving was van strategisch belang omdat er een brug over de Maas was, zo blijkt uit de gevonden fragmenten van een Romeinse brug.

Grafheuvels
Op Sterckwijck (Boxmeer) is een aantal grafheuvels gemaakt, zoals die er in de middeleeuwen uitzagen. Later dit jaar kan er een ommetje gemaakt worden langs deze grafheuvels waarbij je pollers uit de grond kunt trekken met replica’s van opgravingen. In de hal van Maasziekenhuis Pantein kun je via de historybox de Boxmeerse geschiedenis nalezen. Deze historybox is ook op smartphone en tablet te bekijken, www.boxmeer.historybox.nl.

Buitenmuseum
In Cuijk is in het centrum het Buitenmuseum bijna klaar. Panelen geven informatie over de geschiedenis en met een app kan een virtuele wandeling gemaakt worden door het Romeinse Ceuclum.

Financiering en partners
Het project wordt grotendeels gefinancierd vanuit de provinciale Stimuleringsregeling Erfgoed in context. Het Romeinse park wordt mede mogelijk gemaakt door Van der Valk Hotel, Cuijk-Nijmegen. Maasziekenhuis Pantein draagt bij aan de historybox en de STeR Boxmeer (Stichting Toerisme & Recreatie) draagt zorg voor de wandelroute in Boxmeer. Vrijwilligersorganisaties als Museum Ceuclum, Foto Archief Dienst en werkgroep Archeologie Cuijk leveren een bijdrage door de inzet van vrijwilligers.