Deel dit artikel ‹ Terug

Asielopvang in Overloon

Geplaatst op: vrijdag 16 mei 2014


De voormalige penitentiaire inrichting ‘Maashegge’ aan de Stevensbeekseweg 14a in Overloon krijgt een nieuwe bestemming als  asielzoekerscentrum (azc). Vanwege het acute tekort aan opvanglocaties heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de gemeente Boxmeer gevraagd opvang voor 800 asielzoekers mogelijk te maken. Het college van B&W heeft ingestemd.

Naar verwachting nemen medio juni 2014 de eerste bewoners hun intrek. Er zullen, verspreid over verschillende fasen, maximaal 800 bewoners worden gehuisvest. De gemeente Sint Anthonis is als betrokken buurgemeente zo snel mogelijk op de hoogte gebracht. Donderdagavond zijn de gemeenteraad in Boxmeer en Sint Anthonis en dedorpsraad Overloon en Stevensbeek geïnformeerd en hebben de direct omwonenden een brief over de ingebruikname van het nu leegstaande gebouw ontvangen. De andere inwoners van Stevenbeek en Overloon ontvangen eenzelfde brief.

Informatieavond 19 mei
Maandag 19 mei a.s. van 20.00 tot 21.30 uur wordt een informatieavond over dit onderwerp gehouden. Op deze avond geven de gemeente Boxmeer en het COA meer informatie, inwoners kunnen vragen stellen en hun eventuele zorgen uiten. De informatieavond vindt plaats in gemeenschapshuis De Pit, 14 Oktoberplein 2 Overloon.

Landelijke ontwikkeling
Op dit moment heeft het COA te maken met een stijging van de bezetting op de opvanglocaties en daarom is uitbreiding van capaciteit nodig. Er is sprake van een toenemend aantal asielzoekers uit Eritrea, terwijl ook de instroom uit landen als Syrië en Somalië gestaag doorgaat. Bewoners van het azc zijn in afwachting van hun procedure. De verblijfsduur is afhankelijk van de asielprocedure.

Veilig en leefbaar
Op korte termijn wordt het complex omgebouwd naar een veilig en leefbaar opvangcentrum dat voldoet aan de kwaliteits- en gebruikseisen die het COA daarvoor hanteert. Aanpassingen zijn nodig om er een toegankelijk en bewoonbaar asielzoekerscentrum van te maken. Het COA heeft voor de voormalige penitentiaire inrichting gekozen omdat deze locatie al langere tijd leegstaat en bijzonder geschikt is door de diverse voorzieningen die al aanwezig zijn zoals: woonruimte en sportvelden.

Nader informatie
Voor nadere informatie over de recente ontwikkelingen binnen de asielinstroom is de meest actuele informatie te vinden op www.coa.nl.