Deel dit artikel ‹ Terug

Zomerexpositie

Geplaatst op: woensdag 14 mei 2014


Zondag 1 juni gaat de expositie ' Zinderende hitte in hout verbeeld ' van start op kasteel Tongelaar in Mill. Deze expositie staat in het teken van de expressie van hout. Vele onderwerpen worden in en op dit van zichzelf levende materiaal uitgebeeld. Mart de Brouwer is een decoratief kunstenaar die met textieltechnieken in mdf werkt. Zijn objecten hebben een unieke uitstraling. Sylvia van Noye schildert op houten panelen en exposeert werk waarin de verbinding tussen mens, dier en de natuur centraal staat.

Mart de Brouwer (1955, Lommel) werkt vanuit zijn atelier en galerie aan de Huufkes 34 te Nuenen. Deze zomer siert zijn werk ook de unieke entourage van Kasteel Tongelaar. Mart heeft na het afronden van zijn opleiding aan de Grafische School enkele jaren gewerkt in de Reclamebranche en kwam per toeval terecht in de textielbranche. Na 26 jaar als dessin-tekenaar in deze branche, startte hij midden 2006 als zelfstandig kunstenaar onder de naam M-Art Decorations. Vanaf dat moment exposeert Mart zijn creaties uit en thuis. Vanaf 1 juli 2010 startte hij zijn huidige atelier. Met weinig middelen heeft hij er iets speciaals en origineels van weten te maken.
Mart maakt bijzondere, decoratieve kunst, zoals muurobjecten, tafels, die uitstekend passen in verschillende interieurs; privé maar ook van winkels en bedrijven. Vooral de muurobjecten zijn bijzonder. Na jaren van experimenteren ontwikkelde hij een uniek concept. Na het ontwerp worden de muurobjecten uitgezaagd, geboord, gehakt, en daarna met vuur bewerkt . Hierna beschildert Mart het object met diverse schildeertechnieken. Deze bewerking kan het hout een oude, maar ook nieuwe, moderne uitstraling geven. Er zit vooral diepte in de objecten. De wand waartegen het object komt te hangen speelt mee in het uiteindelijke resultaat. Naast het maken van vrij werk, werkt Mart ook veel in opdracht. Uiteraard met behoud van zijn eigen authentieke toets en creativiteit. Mart is een autodidact kunstenaar, maar zijn jarenlange ervaring in het dessin ontwerpen in de textielbranche hebben zijn werk een zeer eigen gezicht gegeven.
Vanwege zijn affectie met wooninterieurs zijn zowel functionele als decoratieve kunst van zijn hand te zien. Zo zijn muurobjecten, spiegels, tafels, lampen en zuilen te bewonderen. Via de website kan iedereen een impressie krijgen van het werk dat Mart maakt, maar zoals de meesten beweren: “Je moet het in het echt gezien hebben!” www.m-artdecorations.nl

Sylvia van Noye ( 1965, Kaatsheuvel) uit Grave werkt vanuit haar atelier op kasteel Tongelaar. Een doorlopende expositie in de toren en het open atelier tonen haar abstracte en impressionistische schilderijen. Sylvia werkt op hout. De houten panelen dragen de natuur in zich. De decoratie van vlammen en nerven bepalen de levendigheid van haar schilderijen waarin “eenwording” wordt verbeeld. De verbinding met de eigen natuur, de innerlijke relatie met de eigen bezieling. Tweeledigheid en al-een.

De relatie tussen mens en paard, waarin deze verbinding wordt aangesproken. De natuurlijke beweging van de actie en de vage grenzen tussen figuratie en abstract verbeelden dit contact. Deze onderwerpen zijn voor de een heel herkenbaar, voor de ander geven ze royaal baan aan de vrije interpretatie.
Het licht speelt door het werk en brengt het beeld tot leven. Een actie van energie, van rust en gelatenheid, van spanning en uitbundigheid, tot verstilling die buiten het kader van het paneel gewoon doorgaat. De verbeelding van innerlijke beleving en uiterlijke expressie. Zoals de natuur het ingeeft. www.beeld-werk.com

Kasteel Tongelaar is iedere zondag open van 11.00 tot 17.00 uur. De zomer- expositie is drie maanden te zien. Kasteel, expositie, atelierzolder, galerie en de informatie toren van Brabants Landschap zijn geopend. U heeft de gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen in de fraaie bourgondische toren of op de zonnige binnenplaats.

Kasteel Tongelaar bevindt zich aan Tongelaar 12 en 16 in Mill. Gratis entree.