Deel dit artikel ‹ Terug

Eerste lustrum Militracks

Geplaatst op: vrijdag 9 mei 2014


Het internationale evenement Militracks beleeft op 17 en 18 mei a.s. zijn vijfde editie. Wat begon als een voorzichtig probeersel, omdat het hierbij om Duits oorlogsmaterieel gaat, heeft onverwacht een enorme vlucht genomen.

Dit jaar doen er 70 voertuigen mee, afkomstig uit Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Engeland, Polen en Tsjechië. De belangstelling om mee te mogen doen is groot. Tijdens het evenement staan de technische aspecten van de voertuigen centraal. Er wordt tekst en uitleg gegeven bij de verschillende voertuigtypen. Het gaat daarbij om motoren, personenwagens, vrachtwagens maar ook pantservoertuigen, die allemaal tijdens de oorlog in dienst van het Duitse leger zijn geweest. De voertuigen rijden tijdens Militracks rond op het bosparcours in het museumpark en bezoekers kunnen dan meerijden.

Afgelopen jaar was het grootste voertuig een 8-tons halfrups trekker, beter bekend als Zugmaschine. Dat is een zware vrachtwagen met normale wielen aan de voorzijde, maar speciaal voor lastig terrein twee rupsbanden aan de achterzijde. Dit jaar presenteert de organisatie een nog veel groter voertuig, namelijk de Famo. Dat is een 18-tons halfrups trekker, de grootste die bij de Duitse Wehrmacht in dienst was. Speciaal voor dit bijna drie meter brede voertuig moest het parcours verbreed worden.

De voertuigen zijn veelal in particulier bezit en zelden te bezichtigen. Dat verklaart de grote publieke belangstelling voor het evenement. Vorig jaar kwamen er 8.000 mensen naar het evenement. De verwachting is dat er dit jaar, als het weer geen spelbreker is, ongeveer tienduizend mensen naar Overloon zullen komen om een kijkje te nemen bij deze bijzondere voertuigen.

Voor het museum is het een mooie gelegenheid om ook haar nieuwe paviljoen te kunnen presenteren. Daarin wordt de Slag om Overloon uit de doeken gedaan. Dat was de grootste tankslag uit de Nederlandse geschiedenis. Het verklaart ook waarom Militracks uitgerekend hier plaatsvindt.

Militracks is voor iedereen op beide dagen te bezoeken van negen uur ’s morgens tot vijf uur ’s middags.