Deel dit artikel ‹ Terug

Boxmeer en Cuijk maken geschiedenis beleefbaar

Geplaatst op: donderdag 8 mei 2014


Boxmeer/Cuijk, 7 mei 2014. De Middeleeuwen in Boxmeer en de Romeinse tijd in Cuijk worden zichtbaar gemaakt, dat is de inzet van een gezamenlijk project dat door beide gemeenten wordt uitgevoerd. Achter de schermen wordt hard gewerkt om het project gestalte te geven.
Op donderdag 15 mei as. komt de gedeputeerde Cultuur en Samenleving van de provincie Noord-Brabant, Brigite van Haaften, de eerste resultaten in ogenschouw nemen. De pers is bij dit werkbezoek van harte welkom.

Vooraf
De provincie Noord-Brabant en de gemeenten Cuijk en Boxmeer willen inwoners en toeristen de geschiedenis laten beleven. De gemeente Boxmeer richt zich daarbij op de Middeleeuwen, de gemeente Cuijk maakt het Romeinse verleden zichtbaar. Cultuurhistorie wordt zo ingezet voor verbetering van de leefbaarheid en economische vitaliteit. Dat gebeurt op verschillende manieren:
- Op de Health Campus in Boxmeer wordt een Middeleeuwse omgeving zichtbaar gemaakt.
- Via een Historybox en beeldschermen in de hal van het Maasziekenhuis Pantein (Beugen) wordt eveneens over de geschiedenis verteld.
- In het centrum van Boxmeer wordt een wandelroute ontwikkeld langs locaties waar vroeger zilversmeden woonden.
- Hotel Van der Valk aan de A73 in Cuijk werkt aan een Romeins park. Hierin komt o.a. een replica van de 4e-eeuwse brug, waarbij originele bouwfragmenten gebruikt gaan worden die in de Maas zijn opgegraven.
- De Cuijkse Canon wordt verder aangevuld en er wordt lesmateriaal voor basisscholen gemaakt.
- Rond museum Ceuclum komen panelen met informatie over de rijke Romeinse geschiedenis.
- Via 3D-applicaties wordt straks in beide gemeenten het Romeinse en Middeleeuwse verleden bijna levensecht beleefd.

Presentatie
Inmiddels kunnen de plannen worden gepresenteerd. Dat gebeurt ten overstaan van de gedeputeerde van Cultuur en Samenleving van de provincie Noord-Brabant, Brigite van Haaften. Het programma op hoofdlijnen is als volgt:

Boxmeer
12.45 - 13.00 Aankomst gasten in Maasziekenhuis Pantein, centrale hal bij de Historybox.
13.00 - 13.10 Welkom door de heer Verreusel, Lid Raad van Bestuur Pantein en burgemeester Van Soest.
13.10 - 13.25 Woordje gedeputeerde, opening Historybox en toelichting op de Historybox door The Missing Link.
13.25 - 13.40 Kort buitenbezoek aan grafheuvels met een toelichting op het archeologisch onderzoek gebied Sterckwijck.
14.00 uur Vertrek met eigen vervoer naar Cuijk.

Cuijk
14.20 Aankomst gasten bij Van der Valk Hotel Cuijk.
14.20 – 14.25 Welkom door burgemeester Hillenaar.
14.25 – 14.35 De heer B. Goudswaard gaat met digitale beelden in op het Buitenmuseum.
14.35 – 14.45 De heer F. van der Valk geeft uitleg over plannen archeologiepark.
14.45 – 15.00 Gedeputeerde onthult kaart en loopt door virtueel Ceuclum.
15.00 Slotwoord/reactie/vragen gedeputeerde.
15.05 Afscheid van gedeputeerde.

Verbinden
Met het project willen gemeenten en provincie een bijdrage leveren aan een betere woon- en leefomgeving in het Land van Cuijk door het toevoegen van betekenis aan deze omgeving. Een ander doel van het project is het verbeteren van de economische vitaliteit van de noordelijke Maasvallei door meer bezoekers te trekken. Het Romeinse en Middeleeuwse erfgoed helpt zo de verbinding te leggen met zowel het bedrijfsleven, de bewoners als de bezoekers van de streek. Vanwege de nadruk op toeristische ontwikkeling is dit plan ook een uitvoeringsproject van de toeristische visie ‘De identiteit van het Land van Cuijk’.

Financiering en partners
Het samenwerkingsproject wordt mede gefinancierd uit de provinciale Stimuleringsregeling Erfgoed in context. Hotel Van der Valk maakt het Romeinse park mede mogelijk. Maasziekenhuis Pantein draagt bij aan de Historybox en de STeR (Stichting Toerisme & Recreatie) Boxmeer draagt zorg voor de wandelroute in Boxmeer. Vrijwilligersorganisaties als Museum Ceuclum, Foto Archief Dienst, Nepomuk en werkgroep Archeologie Cuijk leveren een bijdrage door de inzet van vrijwilligers. Ook andere lokale vrijwilligersorganisaties op het gebied van cultuur en toerisme en het lokaal bedrijfsleven leveren hun bijdrage aan dit project.