Deel dit artikel ‹ Terug

Online geschiedenisboekjes gemeente Cuijk weer vernieuwd!

Geplaatst op: woensdag 7 mei 2014


Herinneringen ophalen aan Beers, Cuijk, Haps, Katwijk, Linden, Sint Agatha en Vianen?

Op donderdag 22 mei 2014 van 20.00 – 22.30 uur organiseert het BHIC in Café ‘De Posthoorn’ in Haps de bijeenkomst ‘Terug in de tijd met René’ over de geschiedenis van de gemeente Cuijk. Dit gebeurt aan de hand van de geheel vernieuwde online geschiedenisboekjes van Cuijk, te vinden op: www.bhic.nl/cuijk. Interessant voor iedereen met belangstelling voor de lokale geschiedenis van Cuijk.

Maar ook voor nieuwe inwoners of voor studenten en scholieren die bezig zijn met een werkstuk. Het BHIC heeft de online boekjes gemaakt voor alle gemeenten van zijn werkgebied (17 in totaal).

Het gaat om verhalen. Verhalen over de oude, karakteristieke boerderij De Romein in Linden en de reden waarom hij deze naam droeg; over de ex-poppenspeler, Jozef van den Berg uit Beers; over Toon Boomsma en zijn bijzondere verdiensten voor Beers; over de oprichting van voetbalvereniging SIOL; een bijzondere burgemeester in Haps, Baron Rolof Diederik Otto Van Hövell tot Westerflier; de kerkklokken in Beers die door de Duitsers werden weggehaald; over een erudiet man die veel voor Brabant heeft betekend: Johannes Hermanus Selten; dit en nog veel meer op: www.bhic.nl/cuijk.

Voor wie deze online geschiedenisboekjes al dacht te kennen: Het BHIC heeft ze weer geactualiseerd. Aparte knoppen voor foto’s van o.a. het religieuze, het economische en het verenigingsleven en een rondwandeling met regiohistoricus Henk Buijks door het hele gebied.

Heel belangrijk blijven echter de verschillende forums voor inwoners om te reageren en verhalen aan te vullen met “zoals het vroeger was”. Dus als een webbezoeker een goed verhaal weet over vroeger, een leuke anekdote of een mooie herinnering of foto heeft, dan kan zij/hij dit op simpele wijze insturen. Op deze manier worden deze geschiedenisboekjes iets vóór en dóór de inwoners van de gemeente Cuijk en blijft de lokale geschiedenis ook voor latere generaties behouden.