Deel dit artikel ‹ Terug

Rondleiding onderaardse gang Graafs Museum op 4 mei 2014

Geplaatst op: woensdag 30 april 2014


Zondag 4 mei opent het Graafs Museum de luiken van de onderaardse gang onder de Hampoort. Deze gang maakte ooit onderdeel uit van een onderaards gangenstelsel welke de vestingstad Grave rijk was. De zondag opengestelde gang liep vanaf de voorzijde van de Hampoort, pal aan de gracht, tot en met het Arsenaal. Vermoed wordt dat dankzij de gang vanuit het nabijgelegen Arsenaal op een veilige manier munitie en kruit kon worden vervoerd tot onder de voorzijde van de Hampoort. Museumvrijwilliger Jan Timmermans leidt tussen 14.00 en 16.00 uur bezoekers rond door de Hampoort en de onderaardse gang.

De gang onder de Hampoort is in de jaren ’80 herontdekt en toegankelijk gemaakt door de mannen van het Cloveniersgilde die de rechtervleugel van de Hampoort als thuisbasis hebben. Grave telde ooit een heel stelsel van gangen, maar dit stukje is het enige dat door publiek te bezichtigen is.

Het Graafs Museum vertelt de geschiedenis van Grave en haar omgeving, van prehistorie en Romeinse tijd tot Tweede Wereldoorlog en de hedendaagse tijd. Naast de vaste expositie loopt op dit moment de expositie ‘Was getekend, Bertus’ over tekenaar Bertus Klaassen waarvan zijn tekeningen ‘Zoek de 10 verschillen’ in De Gelderlander zeer bekend zijn. De ontwikkeling van zijn werk door de jaren heen, een digitaal spel ‘Zoek de 10 verschillen’, een korte film en heel veel tekeningen van hem voor kranten, tijdschriften en (school)boeken vormen een mooie uiteenzetting van zijn getekende oeuvre. Voor de jeugd is er een kleurplaat-speurtocht door het museum en kan de liefhebber op de foto met stripfiguren van zijn hand.

Het Graafs Museum (St. Elisabethstraat 10 A te Grave) is geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur, de gang is op 4 mei open van 14.00 tot 16.00 uur. Entree € 3,- en kinderen gratis.