Deel dit artikel ‹ Terug

Mein Kampf terug bij Libertypark

Geplaatst op: dinsdag 17 februari 2009


Op maandag 16 februari werd door de politie het in 2004 uit het museum gestolen exemplaar van Mein Kampf weer aan het Liberty Park overgedragen. Deze bijzondere versie van Mein Kampf, waarvan er in de oorlogsjaren enkele tientallen exemplaren waren, werd destijds alleen aan de NAZI-kopstukken uitgereikt.

Bij de overdracht waren ook medewerkers aanwezig van het Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC-Zuid) dat zich heeft ingespannen om het boek, dat vorig jaar in België bij een huiszoeking werd aangetroffen, terug naar Nederland te krijgen.

Het boek werd in januari 2004 bij een snelkraak uit het museum gestolen, waarbij het gepantserde glas van de vitrine met grof geweld werd vernield. Het boek is daarna terecht gekomen in België. Degene bij wie het boek vorig jaar werd aangetroffen heeft zich met juridische middelen verzet tegen de overdracht van het boek. Nadat echter ook een hoger beroepszaak werd verloren kwam de weg vrij om het boek naar Nederland te halen. Naast het hiervoor genoemde IRC-Zuid werd daarbij ook medewerking verleend door het politiekorps Brabant-Noord, district Land van Cuijk.

Het boek zal opnieuw in het museum worden tentoongesteld, zodra daarvoor speciale veiligheidsmaatregelen getroffen zullen zijn.

advertentie