Deel dit artikel ‹ Terug

Coalitieakkoord Boxmeer 2014-2018

Geplaatst op: woensdag 16 april 2014


Als formateur deel ik u mede dat de partijen van CDA, LOF, VDB/LO en VVD een akkoord hebben bereikt over het nieuwe Coalitieprogramma 2014-2018. Het proces van besprekingen is voorspoedig verlopen. De bestaande samenwerking van CDA, LOF en VDB/LO is uitgebreid met de VVD. De rol en positie van de VVD in het verleden, maar ook tijdens de onderhandelingen, zijn constructief en positief geweest. De basis voor het nieuwe akkoord vormt het ingezette beleid van de afgelopen 4 jaren.

Door de ontwikkelingen – voor een belangrijk deel als gevolg van besluiten in Den Haag – maar ook o.a. door de demografische ontwikkelingen, hebben inwoners steeds meer verantwoordelijkheid te nemen voor de leefbaarheid in hun wijk of dorp, maar ook voor hun eigen welzijn. In het coalitieakkoord zijn thema’s benoemd waarover nadere afspraken gemaakt zijn. De thema’s zijn Zorg, welzijn en sociale voorzieningen met daarin afspraken over de transities zoals de wijzigingen in de zorg, de Jeugdzorg en de Participatiewet. Bij Economie en werkgelegenheid gaat de coalitie onder andere uit van professionele acquisitie die de verkoop van bedrijventerreinen moet bevorderen en de profilering van het Land van Cuijk als belangrijke speler op het gebied van Agrifood Capital.

Ten aanzien van het thema’s Duurzaamheid en Wonen zijn de voornemens vooral gericht op het blijven stimuleren van initiatieven. In het thema Leefbaarheid wordt nadrukkelijk ingezet op multifunctionaliteit van gemeenschapsvoorzieningen en is het voornemen een visie te ontwikkelen op hoe om te gaan met de bevolkingskrimp. In het thema Financiën wordt gestreefd naar een gematigde lastenstijging voor de burger en staat het terugdringen van de schuldenlast hoog in het vaandel.

Het LOF en VDB/LO dragen resp. Willy Hendriks-van Haren en Jeu Verstraaten voor als kandidaat-wethouder. Voor het CDA is dat ondergetekende.

De coalitiepartijen ondertekenen a.s. vrijdag 18 april om 11.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis van Boxmeer het coalitieakkoord 2014-2018. De pers is hiervoor uitgenodigd. Het coalitieakkoord staat op de agenda van de gemeenteraad van 24 april a.s.

Formateur Erik Ronnes