Deel dit artikel ‹ Terug

De gemeente Boxmeer krijgt de titel Fairtrade Gemeente

Geplaatst op: donderdag 10 april 2014


Op dinsdag 8 april is bekend geworden dat de jury van de landelijke Fairtrade Gemeente Campagne, onder voorzitterschap van Jacobien Geel, heeft beslist dat de gemeente Boxmeer de titel Fairtrade Gemeente krijgt.

De titel Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente zowel winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners als de lokale overheid fairtrade een warm hart toe dragen en dat zij bijdragen aan meer eerlijke handel.

Waarom fairtrade
De Fairtrade Gemeente campagne streeft naar een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt. Door te zorgen voor meer eerlijke handel, zijn boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving. De Fairtrade Gemeente campagne is een wereldwijde campagne.

Fairtrade in Boxmeer
De Werkgroep Fairtrade gemeente Boxmeer zet zich al enkele jaren flink in om de titel te behalen en te voldoen aan alle criteria. Zij hebben vele bedrijven, winkels en horeca benaderd en inmiddels zijn er 19 met een gemeentelijke fairtrade raamsticker. Daarnaast geeft de werkgroep al vele jaren een lessencyclus van 4 lessen over fairtrade aan alle derdeklassen van het Elzendaalcollege. In 2013 zijn in de gemeente Boxmeer al twee landelijke fairtrade erkenningen uitgereikt: Basisschool De Peppels in Boxmeer is een officiële fairtrade-school en restaurant ’t Molenhuys in Rijkevoort is een formeel fairtrade-restaurant. De gemeente schenkt zelf fairtrade koffie en publiceert zo veel mogelijk nieuws over fairtrade op de gemeentepagina van het Boxmeers Weekblad.

Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Jacobien Geel toetst of de gemeenten voldoen aan de criteria en bepaalt of zij zich Fairtrade Gemeente mogen noemen. Op 8 april is bekend geworden dat de jury positief heeft beslist over de fairtrade-inzet in de gemeente Boxmeer en dat de gemeente zich Fairtrade Gemeente mag noemen.

Uitreiking op 10 mei
Op Wereld Fairtradedag, zaterdag 10 mei, zal een vertegenwoordiger van de landelijke jury deze erkenning officieel komen overhandigen aan burgemeester en wethouders. Het Raadhuisplein zal die middag van 14.00 tot 17.00 uur in het teken staan van fairtrade. Het wordt een feestelijke middag met muziek, een modeshow van faire kleding, kinderactiviteit, etc. Naar verwachting is rond 15.00 uur de officiële uitreiking van de titel door een jurylid van de landelijke jury. Iedereen is van van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.