Deel dit artikel ‹ Terug

25-jaar Spetterpret in Mill

Geplaatst op: maandag 31 maart 2014


“Doel is om kinderen zwemfan te maken”

In april is het precies 25-jaar geleden dat Simone Swinkels begon met het baby-, peuter- en kleuter-zwemmen bij Fitland XL in Mill. “Kinderen vanaf een maand of 4 komen naar ons toe,” vertelt Simone. “Dat hangt er vanaf wanneer het kind er klaar voor is om te gaan babyzwemmen. Op onze website staan daarvoor aandachtspunten.” Doel van Spetterpret is om kinderen fan van water te maken en zelfredzaamheid te vergroten. “Het is een goede voorbereiding voor reguliere zwemlessen. We hebben overleg met bijvoorbeeld de Drie-Essen die in Fitland zwemles geven, om de doorstroom naar de zwemles zo goed mogelijk te laten verlopen.”

Het was 1989 toen Simone met dit alles begon. “Ik heb altijd al wat gehad met kinderen en zwemmen. Dat deed ik vroeger al met de kindjes waarop ik paste. Uiteindelijk heb ik een opleiding gedaan voor sportleraar en heb ik een aantal jaren als docent gewerkt op een middelbare school.” Het werken met jonge kinderen bleef Simone echter trekken. “Pubers zijn leuk, maar het lesgeven aan hen lag me niet zo. Ik heb toen een opleiding voor zwangerschapsgymdocente gevolgd om zwangerschapsgym te kunnen geven en daar ben ik in januari 1989 mee begonnen. Toen hoorde ik van moeders dat ze met hun baby’s gingen zwemmen, maar eigenlijk niet goed wisten wat men zoal met baby’s kon doen in het water. Dat wist ik wel en van het een kwam het ander.”

Heel belangrijk voor het zwemmen met baby’s, peuters en kleuters is de temperatuur van het water. Simone: “Bij Fitland is het water 32 graden. In april 1989 was dat nog bij Fitland bij de molen en Maarten van Kempen stond open voor mijn idee voor het babyzwemmen. Aanvankelijk begonnen we met één morgen babyzwemmen per week maar ondertussen is er op 7 dagen in de week zwemles voor baby’s, peuters en kleuters begeleid door een van de ouders of verzorgers.”

Speciaal voor dit 25-jarig jubileum start Spetterpret met een nieuw thema. Simone: “We werken veel met thema’s. Zo spelen we in op de jaargetijden en zijn er thema’s zoals kleuren, carnaval, sinterklaas, muziek, kikkers, vissen, enz. Deze maand starten we met het thema Piraten.” Zo komt er een heuse schatkist met uiteraard een echte schat op de bodem van het zwembad. “Naast dat dit leuk is voor kinderen, leren ze zo ook weer spelenderwijs naar beneden te kijken en hun hoofdje in het water te leggen. Het gaat bij onze lessen vooral allemaal in het tempo van het kind. We verplichten en pushen niet, als het kind er klaar voor is zal het dat zelf aangeven.”

Zondag 6 april is er een Piratenfestijn als afsluiting van de jubileumweek. “Dit is speciaal voor onze huidige klanten en ook hebben we wat relaties uitgenodigd. Er zijn diverse voorstellingen van een poppentheater, er staan wat standjes van bedrijven uit mijn netwerk waarmee men kennis kan maken en voor kinderen staat er o.a. een springkussen.”

Spetterpret werkt met een gratis proefles. Overweegt u om met uw baby, peuter of kleuter te gaan zwemmen? Dan kunt u daarvoor dus een gratis proefles volgen. Kijk op de website www.baby-peuter-kleuter.nl voor meer informatie of bel tel. 0485 – 57 60 98.