Deel dit artikel ‹ Terug

Toespraak burgemeester Van Soest tijdens beëdiging van de nieuwe raadsleden

Geplaatst op: zaterdag 29 maart 2014


Geachte leden van de raad familie, vrienden en bekenden, geachte aanwezigen en volgers via internet.

Graag wil ik u leden van de raad van harte gelukwensen met uw benoeming, beëdiging en installatie als lid van de gemeenteraad van Boxmeer. Als raadslid heeft u een zware verantwoordelijkheid op u genomen, maar bovenal is het een voorrecht dat u volksvertegenwoordiger van Boxmeer mag zijn. Dat zult u zeker kunnen beamen immers de afgelopen weken en maanden heeft u het vuur uit de sloffen gelopen om de kiezer voor u, uw partij en uw gedachtegoed te winnen.
We mogen dan ook zeer tevreden zijn met de hoge opkomst van 63,45%. 2% hoger dan in 2010 en ruim boven het landelijk gemiddelde.

Tijdens de uitslagenavond bleek pas hoe spannend dit jaar de verkiezingen zijn gewest. Vreugde en teleurstelling gingen gelijk op. Uiteindelijk was de uitslag duidelijk en kon het speculeren over de collegesamenstelling beginnen. Lijsttrekker Ronnes van het CDA is inmiddels begonnen met het voeren van gesprekken met de politieke partijen. En ook de raad kan vanaf vandaag aan de slag.

Eerder is al aangegeven, ook door mij, hoe belangrijk de komende raadsperiode zal zijn. De drie decentralisaties of transitiesdie deze periode worden ingevoerd leiden niet alleen tot taakverzwaring binnen het bestuur maar leggen ook grote verantwoordelijkheid op uw schouders. Het wordt een periode van hard werken en volle inzet wordt gevraagd van ons allen. Raadslid worden is vandaag vooral leuk, maar daarna zal blijken dat het raadslid zijn veel van uw energie en tijd zal vragen. Vooral de nieuwelingen in de raad wens ik daarmee veel succes.
Als raad bent u het hoogste orgaan. Soms hoor je wel eens zeggen dat dus de raad de baas is.
Dat is een wel erg Jip & Janneke vertaling van “het hoogste orgaan”. In een gemeente waarin een goed samenspel is tussen raad en college is niet specifiek iemand de baas maar is ieder orgaan verantwoordelijk voor die taken die hem zijn toebedeeld.
Voor de raad is dat voornamelijk de kaderstellende en controlerende rol. De raad stelt de beleidskaders vast waarbinnen het college moet opereren en controleert vervolgens de uitvoering door het college.
Een minstens zo belangrijke rol van de raad is de volksvertegenwoordiging. U heeft allen, zonder last of ruggespraak het vertrouwen van de burgers gekregen om hen en hun belangen mee te wegen in het algemeen belang dat u dient.
Dit houdt in dat u zaken die in onze samenleving spelen en van algemeen belang zijn, kunt opvoeren op de politieke agenda. Maar het houdt ook in, en dat is de andere kant van de medaille dat u de burgers en de samenleving moet kunnen uitleggen waarom bepaalde zaken lopen zoals ze lopen en waarom bepaalde besluiten moeten worden genomen. U bent als raad ook ambassadeur van het bestuur waaraan u de zorg voor de samenleving heeft opgedragen.

Boxmeer, het bestuur en de gemeenteraad verdienen het om trots op te zijn. Natuurlijk moeten we dat samen waarmaken maar vooral ook uitstralen.
Dat vraagt om een goed samenspel binnen de raad, en tussen raad en college, met als basis onderling vertrouwen. Dat wil niet zeggen dat er geen verschillen van opvatting mogen zijn. Natuurlijk zijn die er in politieke programma’s en ideologie. Maar een goede discussie en besluitvorming slaagt het best met goede onderlinge verhoudingen en respect. Wat dat betreft hoeven we ons niet te spiegelen aan de Tweede Kamer. Politiek bedrijven door op de persoon te spelen wordt door de burger niet gewaardeerd. Natuurlijk mag en moet je elkaar de spiegel voor kunnen houden maar vergeet nooit er zelf ook regelmatig in te kijken!.
Recent heeft onze Rekenkamercommissie haar rapport uitgebracht over het belang en het functioneren van de raad. Hoewel niet alle raadsleden zich herkennen in alle bevindingen en aanbevelingen heeft het rapport toch als een spiegel gewerkt. Met betrekking tot de controlerende rol wordt gesteld dat meer structurering in de informatie wenselijk is en dat het belangrijk is dat de gehele raad, dus zowel oppositie- als coalitiepartijen op gelijke wijze met informatie behoord te worden bediend.
Met name dit punt dient deze periode voldoende aandacht te krijgen.
Als voorzitter van uw raad en het college zal ik mij de komende periode beijveren, ervan uitgaande dat u dit ook belangrijk vindt, om meer tijd en aandacht te richten op de contacten met alle raadsfracties en zodoende een brugfunctie te vervullen tussen raad en college, tussen oppositie en coalitie.
In het verlengde hiervan ben ik voornemens tijd uit te trekken voor ieder individueel raadslid om met elkaar te delen wat voor iedereen belangrijk is in de politiek en het leven. Meer aandacht voor elkaar en verdieping in elkaars achtergronden kweekt begrip en saamhorigheid.

Mede gelet op de toenemende regionale samenwerkingen is het van groot belang dat wij bestuurlijk en politiek eensgezind staan voor de belangen van onze gemeente Boxmeer.
Intern mogen meningen verschillen, maar na besluitvorming moeten wij de eensgezindheid uitstralen om in de samenwerking met andere overheden met ondernemers en maatschappelijke instellingen constructief en betrouwbaar te zijn en te blijven.
Laat dat de kracht van Boxmeer voor de komende periode zijn.
Meer dan ooit ook zullen we deze periode dichter bij de burgers komen te staan. Zij verdienen het een bestuurlijke vertegenwoordiging te hebben waarop ze trots kunnen zijn.
Meer dan ooit ook zullen we in samenspel met de drie O’s van Overheid, Ondernemers en Onderwijsinstellingen moeten samenwerken. Onze ambities moeten ook de ambities van de ander zijn en andersom. Niet de eigen gemeentelijke regie maar samen ontwikkelen en verbindingen leggen met oog voor vernieuwing en innovatie.

Niet alleen door de economische crisis, maar ook door de sterk veranderde samenleving liggen de uitdagingen voor een gemeente niet meer alleen binnen de eigen gemeentegrenzen, maar voor een belangrijk deel daarbuiten. De uitvoering van de decentralisaties, de economische belangen, de belangen van goed onderwijs en de kansen voor recreatie en toerisme, om een paar voorbeelden te noemen, kunnen alleen slagen door regionale samenwerking.

Kortom, voldoende werk aan de winkel. Naast een sterke raad vragen de vele taken en werkzaamheden ook een deskundig en sterk college.
Ik hoop de dat informateur en later de formateur erin slaagt een dergelijk college samen te stellen dat het vertrouwen heeft van de raad om zijn werk te kunnen doen.

Als raadsleden kunt u voor uw werkzaamheden gebruik maken van de kennis en kunde van een stevige organisatie. En natuurlijk ook van uw griffier en de medewerkers van de griffie. Maak gebruik van hun diensten, ze zijn er voor u.

Bij de nieuwe start vandaag is het ook leuk eens te zien wat zoal de veranderingen zijn in de samenstelling van de nieuwe raad t.o.v. de vorige.
In ieder geval hebben wij bij het afscheid van de vorige raad gisteravond afscheid genomen van 11 raadsleden die samen 99 jaar ervaring hadden.

De gemiddelde leeftijd bij aanvang van de periode 2010 en nu is nagenoeg gelijk gebleven, toen 49,67, nu 49,86 jaar. Na benoeming van een nieuw college en de opvolging in de raad kan de gemiddelde leeftijd wellicht weer iets dalen.

Was in 2010 Herman Jan van Cuijk met zijn 68 jaar het oudste lid, vanaf vandaag is dat de 66-jarige Frans van der Zanden.

Het jongste lid was in 2010 Judith Logtens (32 jaar) en later na doorstroming Willem van Haren (toen 18 jaar). Nu is dat Tom Lensen (27 jaar) en mogelijk straks wederom Willem van Haren (nu inmiddels 22 jaar).
Het aantal vrouwen is met 16,6% gestegen van 6 naar 7.
29% Van het aantal raadsleden was een vrouw en nu is dat 33%.
Van de 6 fracties tellen 5 fracties een of meer vrouwen. Alleen het VDB/LO had en heeft geen vrouwen in de fractie.

Dames en heren, gisteravond bij het afscheid van de oude raad, heb ik kort stilgestaan bij de bereikte resultaten van de afgelopen periode. Het was een schier eindeloze opsomming die ook nog eens niet compleet was. Dat betekent niet dat alles al is uitgevoerd wat we gedacht en gewild hadden.
Natuurlijk lopen er ook nog ontwikkelingen door en komen er nieuwe op ons pad. De herziene strategische visie wordt u binnenkort voorgelegd en ook de wensen en ambities uit de verkiezingsprogramma’s zullen in een nieuw coalitieprogramma worden opgevoerd.

Ik spreek de hoop en verwachting uit dat we de komende jaren met veel energie, vreugde en voldoening samen mogen werken aan onze mooie en geliefde gemeente Boxmeer en haar bijna 30.000 inwoners.

Maak er wat moois van!