Deel dit artikel ‹ Terug

Startsubsidie voor breedband Land van Cuijk

Geplaatst op: donderdag 27 maart 2014


Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert, 27 maart 2014 – In de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en St. Hubert onderzoekt een projectteam de haalbaarheid van een 100% dekkend breedbandnetwerk in deze gemeenten. In samenwerking met gemeente Cuijk, ZLTO, de Cuijkse dorps- en wijkraden en Industriële Kring is een startsubsidie voor het onderzoek aangevraagd. Onlangs maakte de provincie Noord-Brabant bekend een deel van de aanvraag (€ 117.000) toe te kennen.

Speerpunt
De aanleg van breedband in Cuijk, Grave en Mill is onderdeel van het project breedbandnetwerk Land van Cuijk. Dit project volgt uit de Strategische Visie Land van Cuijk. In deze visie is de aanleg van breedband één van de speerpunten. Binnen de gemeenten van het Land van Cuijk is een project opgestart waarbij verschillende trajecten doorlopen worden.

Netwerkontwerp
De gemeenten Cuijk, Grave en Mill hebben een projectteam in het leven geroepen die de mogelijkheden voor een 100% dekkend, supersnel breedbandnetwerk onderzoeken. (Sint Anthonis is nog niet aan besluitvorming toegekomen, maar zal dit op korte termijn doen.) In Boxmeer loopt een gelijksoortig initiatief. Tot welke vorm van breedband dit gaat leiden is nog niet bekend. Glasvezel wordt veelal toegepast, maar wellicht kan een draadloze verbinding de best passende optie zijn bij delen van de huishoudens of bedrijven in de gemeenten. “Met de toezegging van € 117.000 euro kan voor een deel de haalbaarheidsstudie en het netwerkontwerp worden gefinancierd. Daarnaast wordt hiermee de campagne vormgegeven die de inwoners het belang van een toekomstvast breedbandnetwerk laat inzien”, vertelt Paul Kempen, woordvoerder van het projectteam. “Het gebruik van internet neemt al jaarlijks toe”, vervolgt Kempen. “Dat wordt nog meer nu ook veel zorg-toepassingen via internet aangeboden worden. Beeldcommunicatie neemt in de zorg een steeds prominentere rol in. En dat gaat bijna altijd over internet. Ouderen die in het buitengebied wonen en Zorg-op-afstand nodig hebben, zijn aangewezen op supersnel internet. En dat is er nu niet!”
“Ook leerlingen zijn bijna verplicht zijn met een tablet of laptop hun huiswerk te maken en staan daarbij continue in verbinding met de school. Ook veel bedrijven hebben al gekozen hun data in de ‘Cloud’ op te slaan. En particulieren volgen. Want opslaan in de ‘Cloud’ is eenvoudiger, omdat je altijd en overal bij je bestanden en foto’s kunt. Waar ter wereld je ook bent, mits je maar internet hebt”.

Files
“Het einde van de huidige kabel- en telefoonnetwerken lijkt inzicht”, vult projectleider Arjan Eising aan. Deze netwerken zijn straks niet meer instaat de hoeveelheid dataverkeer af te handelen. En dat leidt tot opstoppingen. Files! Ja, net als op de snelwegen. Bovendien heb je met dit initiatief de mogelijkheid om als gemeenschap een gemeente dekkend netwerk te bouwen, waarbij de tarieven en diensten door de gemeenschap zelf kunnen worden gereguleerd. De revenuen van het netwerk kunnen op termijn worden geïnvesteerd in het netwerk en de diensten. Dat is een essentieel andere benadering dan bij een commercieel netwerk; een echte nutsvoorziening dus.”
Om zo’n eigen netwerk, met alle voordelen van dien, te bouwen is een flink kapitaal nodig. De gemeenten mogen van Brussel onder voorwaarden investeren in zo’n netwerk. Ook mogen zij garant staan voor een deel van de investering. Dat maakt het mogelijk dat banken en private investeerders zo’n netwerk interessant vinden. Ze zien het als een vastgoedbelegging met een goed rendement”, legt Eising uit.

Enquête
Om te onderzoeken wat de wensen van de inwoners zijn, is een enquête opgezet als onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek. De enquête moet inzicht geven of een 100% dekkend breedbandnetwerk gewenst is. Maar ook of burgers, bedrijven en instellingen zelf in een breedbandnetwerk willen investeren. Medio dit jaar moet het haalbaarheidsonderzoek uitwijzen op welke manier een breedbandnetwerk in het Land van Cuijk gerealiseerd kan worden. Hierna kan een concreet aanbod aan de burgers gedaan kan worden. Op basis van dit aanbod kunnen burgers besluiten om over te stappen op breedband. Bij voldoende animo wordt daadwerkelijk overgegaan tot aanleg.