Deel dit artikel ‹ Terug

Film: The King's Speech

Geplaatst op: vrijdag 21 maart 2014


Waargebeurd verhaal The King’s Speech tijdens Matineebios

Iedere eerste vrijdagmiddag van de maand vindt in Filmhuis Mill, in Cultureel Centrum Myllesweerd, de Matineebios plaats. De Matineebios is een initiatief van de KBO’s uit Mill, gerealiseerd in samenwerking met de filmhuiscommissie van Myllesweerd. Op vrijdagmiddag 4 april draait The King’s Speech, een Britse film uit 2010 van regisseur Tom Hooper. Tijdens de 83ste Oscaruitreiking won de film vier Oscars: voor beste film, beste regisseur, beste mannelijke hoofdrol (Colin Firth) en beste origineel scenario.

De hoofdrollen worden naast Colin Firth vertolkt door Helena Bonham Carter en Geoffrey Rush. Het waargebeurde verhaal gaat over Albert George, de zoon van koning George V. Door vrienden en familieleden wordt hij ‘Bertie’ genoemd. Als prins moet hij wel eens een toespraak houden, maar dat gaat hem moeilijk af omdat hij stottert. Zijn echtgenote stuurt hem daarom naar de eigenzinnige spraakleraar Lionel Logue. Hij wordt al snel ook een soort psycholoog en vriend van Bertie en verbetert ook zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen. Albert wordt uiteindelijk de nieuwe koning, tegen zijn zin in, vooral omdat hij nog steeds stottert. Hij neemt op advies van de premier de naam George VI aan. De Tweede Wereldoorlog staat op het punt uit te breken en de grote vijand, Duitsland, staat onder leiding van Adolf Hitler, die juist een goede redenaar is. Belangrijke optredens van de koning, waarop hij zich met Lionel voorbereidt, zijn onder andere de kroning. Ook moet hij een belangrijke radiotoespraak doen, die de Britse troepen en het volk moet steunen en aanmoedigen, nadat Groot Brittannië in 1939 de oorlog heeft verklaard aan Duitsland…

De film begint op vrijdagmiddag 4 april om 14.00 u. en de zaal is open om 13.30 u. Een kaartje kost €4,- inclusief een kopje koffie of thee. Kaartjes voor de Matineebios kunt u reserveren via filmhuis@myllesweerd.nl. Gereserveerde kaartjes liggen dan klaar bij de kassa, waar u ook losse kaartjes kunt kopen. Er zijn voor Filmhuis Mill ook strippenkaarten verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie op www.myllesweerd.nl/filmhuis.