Deel dit artikel ‹ Terug

Fittere kinderen met een gezonder gewicht na project GKGK in Cuijk

Geplaatst op: vrijdag 14 maart 2014


Cuijk, 14 maart 2014 – Het project ‘Gezonde Kinderen in een Gezonde Kindomgeving’ (GKGK) heeft in de gemeente Cuijk een positief effect gehad op de fitheid en het gewicht van kinderen. GKGK was een grensoverschrijdend wetenschappelijk onderzoek en interventie met als doel het tegengaan van bewegingsarmoede, het bevorderen van de motorische ontwikkeling en het remmen van overgewicht. De gemeente Cuijk was de enige deelnemende gemeente waarbij controlegroepen aan het onderzoek hebben meegedaan. Wethouder Jeroen Joon: “De resultaten van het project laten zien dat we in de gemeente Cuijk op de goede weg zijn met ons beleid om een gezonde leefstijl bij kinderen te bevorderen.”

Het project startte in 2009 met de kinderen uit groep 3 van vier basisscholen uit de gemeente Cuijk: De Akkerwinde, De Nienekes, ’t Startblok en De Wingerd. Deze leerlingen werden vier jaar lang gevolgd, tot en met groep 6. Op twee andere Cuijkse basisscholen (De Harlekijn en De Zevensprong) werden tegelijkertijd de kinderen van dezelfde groepen gevolgd als controlegroepen. De fittesten die jaarlijks werden uitgevoerd, werden daarnaast ook jaarlijks uitgevoerd bij de leerlingen van groep 5 op de andere scholen uit de gemeente Cuijk.
Op alle scholen was er sprake van een verhoogde aandacht voor gezonde leefstijl, mede vanuit het project ‘Jong in beweging’ van de gemeente Cuijk. De vier scholen die meededen met GKGK kregen daarnaast o.a. een gedifferentieerd gymuur waarbij de uitkomsten van de fittesten leidend waren voor de opzet van de gymles.
Begin dit jaar ontving de gemeente de definitieve eindrapportage van TNO. Op alle scholen was sprake van een positief resultaat, waarbij in de GKGK-klassen de positieve effecten het sterkst waren.

Algemene resultaten
Op 6 van de 7 gevalideerde testen naar motorische fitheid hebben de kinderen beter gepresteerd. Het aantal kinderen met overgewicht in de gemeente Cuijk was het laagst van alle deelnemende gemeenten en is laag gebleven. TV kijken en PC gebruik is niet toegenomen, het beweeggedrag is iets toegenomen en de kinderen zijn psychosociaal sterk. Van het totaal aantal gemeten kinderen is zowel het aantal kinderen met obesitas als het aantal kinderen met ondergewicht met ongeveer een kwart afgenomen.

Resultaten GKGK-klassen
De GKGK-klassen hebben na 4 jaar minder overgewicht en obesitas en vaker een normaal gewicht dan de kinderen uit de controlegroepen. Na vier jaar is er een afname in gewicht bij ongeveer een derde binnen de overgewicht groep (naar normaal gewicht) en een daling van meer dan de helft in de obesitas groep (naar overgewicht). Wanneer de fitheidstesten worden vergeleken, dan presteren de kinderen uit de GKGK-groepen op vier van de zeven testen significant beter.

Vervolg met JOGG
Wethouder Jeroen Joon: “Het is mooi om te zien dat alle aandacht van de afgelopen jaren voor een gezonde leefstijl bij kinderen zijn vruchten afwerpt. De extra kracht van het GKGK-project zit hem vooral in de gecombineerde aanpak, waarbij er aandacht is voor bewegen, voeding, gedrag en mediagebruik. Belangrijk is dat we die aandacht met z’n allen vasthouden, vanuit de gemeente, ouders, scholen en de hele omgeving van kinderen.”

De gemeente Cuijk heeft besloten deel te nemen aan het programma ‘Jongeren op Gezond Gewicht’ (JOGG) om een vervolg te geven aan de successen van de afgelopen jaren. Met JOGG worden alle aspecten die bijdragen aan de voorkoming van overgewicht en obesitas betrokken: educatie, werken, wonen, sociale omgeving, fysieke activiteit, veiligheid van de woon- en speelomgeving, gezondheidszorg, sportaanbod en levensmiddelenaanbod.