Deel dit artikel ‹ Terug

Tegenwind in Reichswald

Geplaatst op: vrijdag 14 maart 2014


Tussen 11.00 en 16.00 uur was het zondag 11 maart retedruk in het betoverende oer Maasheggenlandschap van Beugen. De 9de versie van het om niet toegankelijke NK Maasheggenvlechten werd gehouden met allerlei nevenactiviteiten voor piepjong tot stokoud. Rond de 11.000 lente liefhebbers wisten het gebied tussen de westelijke boord van de Maas en de winterdijk van Beugen met graagte te vinden, velen gelukkig pedalerend of wandelend, voor een sprankelende buitendag. Rond de 150 heggenvlechters en boven de 100 vrijwilligers maakten van deze duizenden natuurliefhebbers ultieme Maasheggenfans. Een natuurlijk aandoend, magnifiek cultuurlandschap zonder dat één windmolen het verpest…….

De dag ervoor beklommen mijn vriendin en ik onze mountainbikes voor een tocht door het schitterende stuwwalrijke Reichswald om neer te strijken bij boscafé Merlijn in Grafwegen, waar zowel binnen als buiten een dynamische drukte heerste. Op de bar trok het foldertje ‘ NIET ZO ! …MAAR ZO! ‘ mijn nieuwsgierige aandacht: “ 200 meter hoge windturbines in het Reichswald aan de Kartenspielerweg. Dat wenst een meerderheidsfractie van de gemeente Kranenburg. Dat kan niet de bedoeling zijn! “ En op de binnenkant van dit pamflet gaan de hemelbestormers gedreven verder: “ Het prachtige Reichswald zal verstoord worden. De hoge turbines zullen tot in de verre omtrek de horizon domineren. Het Ketelwald, waar het Reichswald deel van uitmaakt, is nog één van de weinige landschappen zonder vervuilde horizon. Welke schade gaan windturbines hier aanrichten? Het stuwwalgebied tussen Nijmegen en Kleef is een uniek stukje landschap. Windenergie op deze locatie gaat ten koste van landschap, rust, bos en fauna. Er zijn betere alternatieven. De prijs is te hoog! Wij zijn burgers uit de Duitse en Nederlandse grensstreek die ernstig bezorgd zijn dat het mooie Reichswald wordt verkwanseld. Daarom hebben wij ons verenigd en voeren wij actie. U kunt helpen. Verspreid het nieuws en deel uw mening. Help het windpark uit het Reichswald te weren.” Zie voor nog meer relevante info www.tegenwindReichswald.eu , mail naar info@tegenwindReichswald.eu of bel met Nederland: +31 (0)6 20989377. Met Duitsland: +49 (0)2826333 kan natuurlijk ook.

Zoals de bevolking van de gemeente Boxmeer in nauwe samenwerking met de gemeenteraad windmolens langs de A73met kracht van argumenten en zeker ook vlammende emotie heeft tegengehouden, zo zullen ook de inwoners van Noord Limburg en het Land van Cuijk zich supersterk moeten maken om het Reichswald te behoeden van een invasie van 200 meter hoge monsterlijke windmolens. De kerk van Ottersum heeft slechts een hoogte van 64 meter……. Ik reken op jou!

advertentie