Deel dit artikel ‹ Terug

Dommelsvoort krijgt ontheffing voor verplaatsing dassenfamilie

Geplaatst op: woensdag 12 maart 2014


Projectwethouder Joon: “Belangrijke stap in voortgang park Dommelsvoort”

Cuijk, 12 maart 2014 - Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft aan J.V. Dommelsvoort vof een ontheffing onder voorwaarden verleend in verband met de verplaatsing van de dassenfamilie uit het gebied Dommelsvoort. Daarmee is een belangrijke belemmering in het proces gericht op de ontwikkeling van het recreatieproject Dommelsvoort opgelost. Projectwethouder Jeroen Joon: “Na een zeer intensief traject is hiermee een belangrijke stap gezet in de voortgang van de ontwikkeling van het park Dommelsvoort”.

Beroep
Medio 2012 besloot de gemeente Cuijk beroep in te stellen tegen het besluit van de staatssecretaris van ELI (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) tot weigering van een ontheffing ex artikel 75 van de Flora- en Faunawet voor het verplaatsen van een dassenfamilie uit het gebied Dommelsvoort naar het Gassels Broek. Naar aanleiding van dit beroepschrift heeft de Rechtbank verzocht om deze aangelegenheid in een mediationtraject te brengen, waarbij naast de gemeente Cuijk, ook het ministerie van ELI en het consortium J.V. Dommelsvoort VOF partij zouden zijn.

Naar aanleiding van het mediationtraject heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken op 22 januari 2014 aan J.V. Dommelsvoort vof een ontheffing onder voorwaarden verleend in verband met de verplaatsing van de dassenfamilie uit het gebied Dommelsvoort. In deze ontheffing is concreet omschreven aan welke voorwaarden moet worden voldaan om tot verplaatsing van de dassenfamilie te komen. Het gaat daarbij over de aanleg van de kunstburcht, de aanleg van landschapselementen (onder andere hagen) en faunapassages (onder andere tunnels). Voordat de daadwerkelijke verplaatsing van de dassenfamilie plaatsvindt, heeft het ministerie nog een toetsmoment ingebouwd. Dan zal concreet beoordeeld worden of aan alle voorwaarden die in de ontheffing staan (inrichting nieuwe leefgebied), is voldaan. Nu de Staatssecretaris alsnog een ontheffing heeft verleend voor het verplaatsen van de dassenfamilie is tevens een einde gekomen aan het mediationtraject. Het door de gemeente ingediende beroepschrift tegen het besluit van de staatssecretaris van ELI zal nu worden ingetrokken.