Deel dit artikel ‹ Terug

Lente-expositie: 'In trutina, alla prima'

Geplaatst op: donderdag 6 maart 2014


Lente-expositie 'In trutina, alla prima', te zien op Kasteel Tongelaar.

In de maanden maart, april en mei komt de omgeving van kasteel Tongelaar tot bloei. De poorten van kasteel Tongelaar in Mill staan deze maanden ook wagenwijd open. De levenslustige en inspirerende lente-expositie met als thema 'In truntina, alla prima', de lente in kleurenpracht, past prima bij de contreien van dit kasteel. Marijke van Seters presenteert de natuur in al haar kleurfacetten, José Keurentjes-Dellemann toont een toer van oldtimers, Sylvia van Noye exposeert werk waarin de verbinding tussen mens, dier en de natuur centraal staat.

Marijke van Seters woont en werkt in Eindhoven. Na de opleiding docent beeldende vorming in Tilburg gaf ze les in tekenen, schilderen en beeldende vorming. De laatste jaren richt zij zich volledig op haar schilderwerk. Haar schilderijen worden opgebouwd door met olieverf of acrylverf verschillende lagen over elkaar heen te schilderen. Deze vaak dun aangebrachte lagen brengen diepte in de schilderijen en geven de natuur in al haar facetten weer. De vormen van bladeren, bloemen, bomen en gehele natuurlijke landschappen. Ook de schaduwen die deze facetten van de natuur creëren, geeft ze weer. Diverse aspecten zijn soms duidelijk en de andere keer amper waarneembaar verwerkt, waardoor in de schilderijen een bijna abstract beeld ontstaat.
Sommige schilderijen geven het gevoel te zijn opgebouwd uit kleur. Hiervoor worden zachte, verzadigde en heldere kleuren gebruikt. Een duidelijke voorliefde voor de kleuren blauw en groen is in haar kleurenpalet te zien. Deze kleurencomposities worden soms ook hard doorbroken door felle gelen en oranjes. De organische vormen, lijnen en schaduwen creëren een sfeer die net iets verder gaat dan de realiteit zelf. Verschillende lagen geven de immer veranderende natuur weer, in groei, bloei en verval. Een constante beweging is zichtbaar.Wie goed naar het werk kijkt wordt opgenomen in deze wereld. Een wereld zoals Marijke van Seters hem ziet. Wandel door deze verschillende lagen van de schilderijen heen en voel de eenheid met de natuur. Ontsnapt uit het alledaagse en ervaar de liefde voor het floreren van de natuur. Een gegeven dat niemand vreemd is. www.marijkevanseters.nl

José Keurentjes-Dellemann uit Wanroij is al jong begonnen met het tekenen van portretten. Eerst met potlood, later met pastelkrijt, een zacht soort krijtstift, waarmee op zeer schilderachtige wijze getekend kan worden. Na het volgen van een cursus, begon ze op de kunstacademie. Daar is José, na 5 jaar in de richting “schilderen algemeen” en nog 2 jaar specialisatie, met eervolle vermelding geslaagd.
Nu schildert ze voornamelijk met olieverf alla prima. Dit is een nat in nat techniek waarbij nieuwe verf over de nog niet droge verf gaat. Het voordeel is het effect van mooie kleurovergangen.
De laatste jaren heeft ze zich toegelegd op het schilderen van oldtimers. Dit omdat oude auto’s niet weg te denken zijn uit haar gezin. Tot op heden rijden ze in een oldtimer dus was het niet zo’n grote stap om deze eens te gaan schilderen. Het schilderen van oude auto’s viel in goede smaak. Regelmatig exposeert ze met deze werken op kunstmarkten en beurzen in Nederland, België en Duitsland.
José maakt ook schilderijen in opdracht, op basis van een ingestuurde foto en een door de opdrachtgever bepaalde achtergrond. Aan de hand daarvan schildert ze, met een geheel eigen schriftuur op een schilderdoek van de gewenste afmeting.
www.galerie-le-garage.webklik.nl

Sylvia van Noye uit Grave heeft haar atelier en galerie op kasteel Tongelaar. Een doorlopende expositie in de toren, het open atelier en algemene ruimten tonen haar abstracte en impressionistische schilderijen waarin “verbinding” wordt verbeeld. De verbinding van de eigen natuur met de natuur om ons heen tonen bezielde werken. In de beweging van vage grenzen tussen figuratie en abstractie wordt het beeld als de beleving van een momentopname ervaren. De continue verandering in de voorstelling zijn deels herkenbaar maar geven ook royaal baan aan de vrije interpretatie. Het licht speelt spontaan door het werk en brengt het beeld vanuit verschillende standpunten tot leven. Vele transparante lagen geven een colise van meerdere werkelijkheden weer. De versmelting van deze lagen creeeren een eenwording in het moment. Een spel van energie, rust en gelatenheid, van spanning en uitbundige beweging of verstilling die buiten het kader van het paneel gewoon doorgaat. Beleef de verbeeldingskracht van innerlijke emotie en uiterlijke expressie zoals de natuur het leeft. www.beeld-werk.com

Kasteel Tongelaar is iedere zondag open van 11.00 tot 17.00 uur. De lente-expositie is in de maanden maart, april en mei te zien. Kasteel, expositie, atelierzolder, galerie en de informatie toren van Brabants Landschap zijn geopen. Keizer Culinair biedt de gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen in de fraaie bourgondische toren of onder het genot van een lentezonnetje op de binnenplaats.
Kasteel Tongelaar bevindt zich aan Tongelaar 12 en 16 in Mill. Gratis entree.