Deel dit artikel ‹ Terug

Uitvoering: Stabat Mater van Vivaldi

Geplaatst op: dinsdag 4 maart 2014


Zondagmiddag 23 maart klassiek muziek in ’t Kerkje in Velp bij Grave (NB)
Uitvoering van Stabat Mater van Vivaldi

Op zondagmiddag 23 maart aanstaande geeft het Ensemble Octime uit Nijmegen een uitvoering van het Stabat Mater van de Italiaanse componist Vivaldi. Kaarten kunt u reserveren via de site www.kunstinhetkerkje.nl of via het mailadres info@kunstinhetkerkje.nl tot zaterdagavond 24.00 uur. Het concert begint om 14.30 uur. Vorig jaar bracht dit ensemble succesvol de Stabat Mater van Pergolesi in het drukbezochte kerkje.

Passend bij pasen
Vivaldi schreef een aantal werken voor solostem; het beroemdste daarvan is wel het eerste, het Stabat Mater in f RV 62. Hij schreef dit werk in 1712 voor de Filipenzische Santa Maria Della Pace Kerk in Brescia. Zowel zijn vader Giovanni Battista als hij speelden daar als violist.
De tekst van het gedicht Stabat Mater is waarschijnlijk in de dertiende eeuw geschreven door een Franciscaner monnik en behelst een meditatieve jammerklacht van de maagd Maria aan de voet van het kruis. Het is opvallend dat Vivaldi slechts de helft van die tekst gebruikt, in tegenstelling tot tijdgenoten als Alessandro Scarlatti, om er zo een geschikt kort werk van de maken voor een Vesperdienst.

Salve Regina
Naast de Stabat Mater van Vivaldi brengt Ensemble Octime deze middag nog twee werken ten gehoren en wel het werk Salve Regina van Scarletti en de uitvoering daarvan van Leonardo Leo.

Het Ensemble Octime bestaat uit:

Emy Klomp, sopraan en Clementine Gelauff, mezzosopraan
Rob Engels en Gaby van Hoof, viool
Cocky Anderson, altviool
Jochem Woestenburg, cello
Meiltje Barels, contrabas
Axel Wenstedt, orgel/klavecimbel

Voor meer informatie kijk op www.kunstinhetkerkje.nl.