Deel dit artikel ‹ Terug

IVN De Maasvallei organiseert diverse activiteiten

Geplaatst op: donderdag 27 februari 2014


IVN-wandeling van licht naar donker
Op zaterdag 15 maart om 19.00 uur wandelen de gidsen van IVN De Maasvallei met u over de Vilt in Beugen, verzamelen aan de Moerbaan. De zon gaat om 18.46 uur onder, de maan komt al om 16.48 uur op, we wandelen van licht naar donker. Als het donker is, staan de zintuigen reuk, gehoor, gevoel en zicht op scherp. U zult merken dat het met volle maan niet echt donker wordt en dat u nog veel kunt onderscheiden. De silhouetten van bomen komen mooi uit in het heldere maanlicht. We nemen de tijd om de nachtelijke geluiden in ons op te nemen. Vooral het massaal opvliegen van de ganzen in het donker is een geweldige belevenis. Welke nachtdieren komen er tevoorschijn en hoe vinden zij hun weg in het donker? Hopelijk is het een heldere avond zodat we u kunnen wijzen op de dan aanwezige sterren en planeten. Halverwege de wandeling staan telescopen opgesteld om naar de sterren en de maan te kijken. Hier wordt ook tegen een kleine vergoeding een kop erwtensoep geserveerd. De wandeling duurt 2½ uur, kleedt u zich warm en draag waterdichte schoenen. Neem uw verrekijker mee, maar geen zaklamp.

Het aantal deelnemers is beperkt, aanmelden voor de wandeling is daarom noodzakelijk. U kunt zich aanmelden bij Marjo Simons 0485-362328 of per mail marjosimons11@live.nl

Van de zandwinningsplas naar de stuifduinen: wandelen in Overloon
Op 30 maart nemen gidsen van IVN De Maasvallei u mee voor een mooie wandeling langs ‘t Schaartven, over de stuifduinen en door het bos. De Overloonse bossen beslaan een oppervlakte van ± 300 ha. en zijn eigendom van de gemeente Boxmeer. ‘t Schaartven is geen ven maar een zandafgraving waar nu diverse vormen van recreatie plaats vinden. De wandeling voert richting de uitkijktoren waar men een prachtig uitzicht heeft over de omgeving. Ook op een mooi heideterrein wat er vlakbij ligt. In het gebied zie je o.a. grove den, lariks en douglasspar. Afgelopen winter waren er kapwerkzaamheden met als doel een gevarieerder bos dat een hogere natuur- en belevingswaarde heeft. Op de stuifduinen komen we ook de jeneverbes tegen. Hopelijk kunnen we tijdens de wandeling ook al genieten van ontluikend groen aan bomen en struiken.

Na afloop van de wandeling is er koffie/thee. Starttijd: 13.30 uur vanaf de parkeerplaats van recreatieterrein ‘t Schaartven aan de Holthesedijk in Overloon.

Inlichtingen: Dorette van Loon 0478 636463.

Voorjaarswandeling in Vierlingsbeek

Op zondag 27 april kan men meelopen met een door IVN De Maasvallei georganiseerde wandeling. Deze start om 10.00 uur vanaf de watermolen aan de Grotestraat in Vierlingsbeek.

De wandeling begint bij de watermolen waarvan de eerste gegevens dateren van 1466. In de loop der jaren heeft de watermolen diverse veranderingen ondergaan. In de Tweede Wereldoorlog is de molen verwoest. Het waterrad is gelukkig gespaard gebleven en functioneert nog steeds. Het wordt aangedreven door het water van de Molenbeek. De Molenbeek is een snelstromende laagland beek in een vroegere Maasmeander en afkomstig uit de Peel. Het gebied waar de Vierlingsbeekse Molenbeek doorheen stroomt is enkele jaren geleden opnieuw ingericht. In 2013 is de molen uitgebreid met een vistrap, waardoor de vis ook stroomopwaarts kan paaien. Aan het einde van de wandeling zal uitleg gegeven worden over de Molenbeek en de reconstructie.

De route voert stroomopwaarts door de Ezelshemel; een beekbegeleidend loofbos, waar voorjaarsbloeiers zoals het speenkruid, anemonen en pinksterbloemen te vinden zijn. Door de gevarieerde biotoop zul je er ook verschillende vogelsoorten aantreffen. De Ezelshemel dankt zijn naam aan het feit dat er de ezels van kasteel Makken begraven werden! Kasteel Makken dateert van rond 1500. Vervallen in de 18e eeuw en grotendeels gesloopt in de 19e eeuw. De resterende gebouwen zijn verwoest in de Tweede Wereldoorlog en nu staat er alleen nog een oude schuur en een restant van de oude slotgracht. Inlichtingen: Juul de Bont 0478-631800