Deel dit artikel ‹ Terug

Boxmeer kiest voor breedband

Geplaatst op: dinsdag 25 februari 2014


De gemeenteraad van Boxmeer heeft vorig jaar uitgesproken dat de gemeente een actieve rol inneemt bij het ontwikkelen van een breedbandnetwerk. Ook heeft de raad besloten dat zij breedband als nutsvoorziening beschouwt, dus dat het voor iedereen beschikbaar moet kunnen zijn.
Ingezet wordt op een gemeentedekkend, open en toekomstvast breedbandnetwerk. Dit moet tegen een aantrekkelijk en transparant tarief beschikbaar zijn voor de eindgebruikers. Grote voordelen van breedbandcommunicatie zijn de snelheid en de capaciteit. Via breedband kunnen grote hoeveelheden data worden uitgewisseld met hoge snelheid.

“Een goede breedbandverbinding is noodzakelijk om optimaal voorbereid te zijn op de toekomst”, aldus wethouder Erik Ronnes. ”In alle sectoren neemt de rol van ICT steeds meer toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onder andere de zorg (patiëntbegeleiding op
afstand), onderwijs (digitaal onderwijs) en de agrarische sector (mechanisatie)”.

Recentelijk heeft het college van B&W het traject opgestart om het raadsbesluit verder uit te werken. Tot welke vorm van breedband dit gaat leiden is nog niet bekend. Glasvezel wordt veelal toegepast, maar wellicht kan een draadloze verbinding de best passende toepassing zijn voor de aansluiting bij delen van de huishoudens in de gemeente Boxmeer.
Een haalbaarheidsonderzoek medio dit jaar moet uitwijzen op welke manier een breedbandnetwerk in de gemeente Boxmeer gerealiseerd kan worden. Hierna kan een concreet aanbod aan de burgers gedaan kan worden. Op basis van dit aanbod kunnen burgers besluiten om over te stappen op breedband. Bij voldoende animo wordt daadwerkelijk overgegaan tot aanleg.

De aanleg van breedband in Boxmeer maakt onderdeel uit van het project breedbandnetwerk Land van Cuijk. Dit project volgt uit de Strategische Visie Land van Cuijk. In deze visie is de aanleg van breedband één van de speerpunten. Binnen de gemeenten van het Land van Cuijk is een project opgestart waarbij verschillende trajecten doorlopen worden.
De gemeenteraden van Cuijk, Mill en Grave worden binnenkort geïnformeerd over de stand van zaken. Ze voeren ook een haalbaarheidsonderzoek uit waar een draagvlakmeting onder de burgers onderdeel van uitmaakt. In St. Anthonis vindt besluitvorming inzake breedband op korte termijn plaats.