Deel dit artikel ‹ Terug

NK Maasheggenvlechten Zondag 9 maart 2014 bij Oeffelt/Beugen

Geplaatst op: dinsdag 25 februari 2014


Sinds mensenheugenis vormen de Maasheggen de scheiding tussen kleine percelen weiland. Dit gebied wordt beschouwd als het Oudste Landschap van Nederland. De beschutting van de Maasheggen en de extensieve landbouw maken een ongekend rijke flora en fauna mogelijk. Het hele jaar door is het goed wandelen en fietsen in dit prachtige landschap.
Ook op zondag 9 maart, als een deel van het gebied bij Oeffelt het toneel is van het achtste Nationaal Kampioenschap Maasheggenvlechten. Het evenement staat in het teken van het onderhoud van de heggen. Niet alleen wordt die dag een groot stuk heg op traditionele wijze gevlochten, ook worden de duizenden bezoekers geïnformeerd over het belang van natuurbeheer in het algemeen en dit oude ambacht in het bijzonder.

Bijna 40 teams nemen deel aan het NK. Zij krijgen elk een eigen stuk heg toegewezen. Onder het toeziend oog van publiek en jury strijden zij om de wisseltrofee, de Gouden Hiep.
Daarnaast zullen vlechters uit Engeland, Frankrijk en België hun eigen vlechtstijlen demonstreren.

Uitgebreid nevenprogramma
Het gevarieerde nevenprogramma biedt voor jong en oud vertier en informatie. Zo kun je trekpaarden, een hoefsmid, brandrode runderen, schapen drijven, vendelzwaaien, toneelspelers en muzikanten bewonderen. Kinderen kunnen kalfjes aaien, broodjes bakken en hun eigen Maasheggenwerkstukje maken. En natuurlijk zijn er ook dit jaar weer veel informatiestands met natuur, cultuurhistorie en dit jaar extra aandacht voor het Gebiedsprogramma Maasheggen.

Het 9e NK Maasheggenvlechten wordt georganiseerd door Landschapsbeheer Boxmeer en IVN De Maasvallei, op een terrein van Staatsbosbeheer.

Datum: zondag 9 maart, 11.00-16.00 uur, 16.15 uur prijsuitreiking
Locatie: Tussen Beugen en de Maas, borden volgen.
Parkeren en toegang gratis (advies: kom op de fiets, laarzen aan)
Inlichtingen: www.maasheggen.nl of 0485-520076