Deel dit artikel ‹ Terug

Liberation Route nu Europees

Geplaatst op: donderdag 13 februari 2014


Op 13 februari is in het Europarlement in Brussel de aftrap gegeven voor de Liberation Route internationaal. Het idee, dat in 2007 in Nederland ontstond, heeft gehoor gevonden in Engeland, Frankrijk, België en zelfs ook Polen. Daarnaast is Duitsland inmiddels aangekoppeld. De bevrijding had daar natuurlijk wel een iets ander karakter.

De bekroning op de ontwikkeling van de Liberation Route is de tentoonstelling die nu geopend is in Brussel en daarna ook naar alle deelnemende landen gaat. Die expositie laat zien hoe de bevrijding in de verschillende landen heel anders verliep. In Nederland was dit soms heel feestelijk, maar bijvoorbeeld in Polen brak de Koude Oorlog aan met de bezetting van de Russen.

Voor het Oorlogsmuseum in Overloon biedt de Europese Liberation Route kansen om zich internationaal te presenteren. Want de derde Britse infanteriedivisie, die een cruciale rol vervulde in de Slag om Overloon, heeft die hele route meegemaakt. Eerst werd die in 1940 in Duinkerken de zee in gedreven door het oprukkende Duitse leger. Maar in Normandië gingen de soldaten van deze divisie als eerste aan land. Later vochten ze in zuidoost Nederland en uiteindelijk eindigden de oorlog voor hen in Bremen. Van de 17.000 militairen waren er toen 2.500 gesneuveld.

De Liberation Route verbindt een aantal plaatsen waar cruciale militaire operaties plaatsvonden voor de bevrijding van Noordwest-Europa. Het volgen van die route, of delen daarvan, geeft inzicht én gevoel bij de inspanningen van de soldaten. Dat waren overwegend jonge mensen uit andere landen, zoals de Britten van 3rd Division. Zij hielpen Nederland bevrijden en de wereld te verlossen van een dictator.