Deel dit artikel ‹ Terug

Terugblik op eerste Poëzieweek BiblioPlus

Geplaatst op: woensdag 12 februari 2014


In de periode van 30 januari t/m 5 februari is door BiblioPlus de eerste Poëzieweek gevierd in het Land van Cuijk en Maasduinen.

Start Poëzieweek
Donderdag 30 januari was de inspirerende start in Sint Anthonis. In een goed gevulde Genieterij Kommus in Sint Anthonis stond het gedicht in het middelpunt.
Monica Boschman werd uitgezwaaid na twee jaar Regiodichterschap. Wethouder Roos Aben installeerde Marco van de Plasse als de nieuwe Regiodichter van de Noordelijke Maasvallei. Een Regiodichter die met heel veel energie en inspiratie deze taak op zich neemt. Een heel mooi voorbeeld was zijn inspirerende verhaal na de installatie.
Alle bezoekers werden uitgedaagd om een gedicht op het bierviltje te schrijven. Het was een mooi gezicht hoe intensief en geanimeerd iedereen aan de slag ging. Door middel van een applausmeter werd de schrijver van het mooiste, meest aansprekende gedicht bepaald.

Gedichten op een (bier)viltje
Tijdens de Poëzieweek lagen In alle cafés in het Land van Cuijk en de Maasduinen speciale viltjes met een oproep om een gedicht op de achterzijde te schrijven. BiblioPlus heeft vele mooie en verrassende gedichten op bierviltjes ontvangen via Twitter, Facebook en e-mail. De jury gaat nu aan de slag om uit alle inzendingen het mooiste gedicht te vinden. Het allermooiste gedicht wordt beloond met een zweefvlucht. Daarnaast worden er een aantal aanmoedigingsprijzen uitgereikt.

Nieuwscafé in Cuijk

Dinsdagavond 4 februari vond de eerste literaire editie van het Nieuwscafé van BiblioPlus en De Gelderlander plaats in De Kansas in Cuijk. Er waren verrassende gasten rond het thema Gedicht en Verwondering uitgenodigd. Qader Shaficq, dichter en afkomstig uit Afghanistan, vertelde over zijn reis met Arnon Grunberg naar Afghanistan.
Theo van Duuren, woordvoerder van het Wereldnatuurbestrijdingsfonds.nl, verwonderde het publiek door zijn wijze van kijken naar de natuur.
Monica Boschman en Marco van de Plasse, de oude een nieuwe Regiodichter van de Noordelijke Maasvallei waren te gast. Marco van de Plasse verraste bezoekers met een gedicht naar aanleiding van het interview met Irene Wüst op Schiphol.
Dit programma kunt u nog terugkijken op de website van TV land van Cuijk: www.tvlandvancuijk.nl.